PROCURIO TAJNI SRPSKI PLAN "DRINA": Ratni planovi za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku stigli su iz Beograda, a cilj je bio...

Bosanskohercegovački portal Avangarda objavio je kako je u posjedu dokumenta pod nazivom “Direktiva za upotrebu Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine”, poznatog i kao “Plan Drina”, u kojem se potanko navodi plan stvaranja jedinstvene srpske države na prostoru nekadašnje SFRJ

  • Politika

  • 16. Dec. 2017  16. Dec. 2017

  • 12

Dokument koji ima oznaku državne tajne datira iz 1993., a sastavio ga je 15. studenog Generalštab Vojske Jugoslavije. U njemu se, osim detalja o budućoj jedinstvenoj srpskoj državi, govori i o jedinstvenim oružanim snagama u čiji sastav su ulazile Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske te Srpska vojska Krajine.

Navedeno je i kako će akcija kojom će se ostvariti ciljevi iz Plana, nositi kodno ime “Drina”. Tajni dokument potpisuje tadašnji predsjednik Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije Zoran Lilić, piše Avangarda.

Plan je potom, iz Beograda, proslijeđen u Republiku Srpsku, u ruke Radovana Karadžića, tadašnjeg vrhovnog zapovjednika VRS. No, na daljnju razradu je išao kod Ratka Mladića, zapovjedniku vojske bosanskih Srba. Iz transkripta razgovora vođenog između Mladića i Slobodana Miloševića, vidljiv jenjihov odnos pa Mladić potonjeg oslovljava sa “predsjedniče”, a s Miloševićem raspravlja i o “lošoj politici Milana Martića i Radovana Karadžića. Mladić od Miloševića traži i neke savjete. Prvi dio tajnog plana “Drina” nazvan je “Neprijatelj” i donosi opći pregled vojno – političke situacije.

“Sa stajališta strateških interesa SAD-a i zemalja Eurospke zajednice razbijanje SFRJ, bez direktnog vojnog angažmana, nije završeno i sada se nalazi dalje od cilja nego na početku, jer je za regiju Balkana ostala prejaka SRJ s još uvijek respektivnom vojnom silom te dvije nove srpske države, koje vode obrambeni i nametnuti rat kako bi stvorile uvjete za jedinstvenu državu srpskog naroda”, jedna je od rečenica prvog dijela Plana Drine. U drugom dijelu se govori o potrebi “objedinjavanja oružanih snaga srpskog naroda” čime bi se spriječilo razdvajanje srpskog naroda “zapadno od Drine i Dunava”. Osim ovoga, u tom se dijelu navodi i nužnost sprječavanja “stvaranje velike Hrvatske i kompaktne islamske države na prostorima bivše Jugolsavije”.

U dokumentu se detaljno navode planirani koraci svake buduće akcije, ali i nepredviđenih situacija.

“U slučaju agresije HV na RSK jedinstvenom upotrebom oružanih snaga srpskog naroda, odlučnom obranom i ofanzivnim akcijama na izabranim pravcima i prostorima obraniti RSK, razbiti snage koalicije na prostoru Dalmacije i bivše BiH, eventualnu oružanu pobunu na kriznim područjima SRJ, uz istovremenu pripremu glavnih snaga VJ na razbijanje ustaških i muslimanskih snaga i konačan završetak rata”.

U Planu se navode i koraci koje bi sve “državne, diplomatske, informativne i vojne institucije, organi i pojedinaci te Srpsku pravoslavna crkva, trebali poduzeti kako bi se “angažirao srpski narod”.

Kao cilj “moralno-psiholoških aktivnosti i informiranja” se navodi i stalno isticanje nerealnosti ostvarivanja ciljeva neprijatelja, posebno “Hrvata, muslimana i Šiptara”. Plan Drina, kako navodi Avangarda, prvi je put javno spomenut na haškom suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...