PROTIVNICI AKCIZA BARATAJU BLIJEDIM ARGUMENTIMA: Mnogo je vjerovatnije da će cijena nafte u narednoj godini pasti nego porasti!

Protivnici povećanja akciza kao ključni argument navode pretpostavku da će rast cijena naftnih derivata potaknuti rast cijena čitavog niza industrijskih proizvoda. No, ta pretpostavka nije potkrijepljena ozbiljnim argumentima, jer cijenu nafte ne određuju akcize nego globalni trendovi na naftnom tržištu. Prema najnovijim prognozama, cijena nafte u narednoj godini mogla bi biti čak i niža nego u godini koju ispraćamo, pa bi ukupni efekt povećanja akciza u BiH mogao biti posve anuliran.

  • Ekonomija

  • 17. Dec. 2017  17. Dec. 2017

Naime, na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle nedjelje pale, drugu nedelju uzastopno, jer bi povećana proizvodnja u SAD-u mogla narušiti nastojanja OPEC-a i drugih najvećih svetskih proizvođača usmerena na uravnoteženje ponude i potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle nedjelje skliznula 0,5 posto, na 63,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 57,35 dolara.

Globalna proizvodnja nafte rast će iduće godine snažnije od potražnje, ponajprije zbog pojačane proizvodnje u SAD-u, nedavno je izvijestila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Nezavisni proizvođači povećat će iduće godine proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno, na ukupno 59,7 miliona barela dnevno, procjenjuje IEA u najnovijem izvještaju o globalnim tržištima nafte.

Podršku cijenama i dalje pruža nedavna odluka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela o produženju dogovora o smanjenoj proizvodnji nafte za 1,8 miliona barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedio je do kraja marta iduće godine, da bi nedavno taj dogovor bio produžen do kraja 2018.

Američka investiciona banka Jefferies procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2018. porasti za 1,5 miliona barela dnevno, najviše zahvaljujući 10-postotnom rastu potražnje u Kini, dok će s druge strane proizvodnja biti povećana za 1,8 miliona barela dnevno, pa će ponuda opet biti veća od potražnje.

"Općenito govoreći, tržište zapravo izgleda više zdravo nego bolesno”, zaključuje Tamas Varga, analitičar u kompaniji PVM Oil Associates.

Proizvodnja nafte u SAD-u porasla je prethodne nedjelje za 25.000 barela dnevno, na ukupno 9,7 miliona barela, što je njen najviši nivo od 1970.-ih godina i blizu nivoa proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije.

A podaci Baker Hughesa o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju dalji rast proizvodnje. Prošle nedjelje je, naime, broj tih postrojenja porastao treću nedjelju uzastopno, i to za dva, na njih 751, najviši nivo od septembra.

Kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 460 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ovi nivoi cijjena nafte i da nameravaju povećati proizvodnju. A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cena.

Na osnovu ovih informacija, dakle veće ponude od potražnje, može se izvesti zaključak da će maloprodajne cijene naftnih derivata u narednoj godini biti niže nego u 2017. godini, a to znači da povećanje akciza neće bitnije utjecati na maloprodajnu cijenu nafte.

(A.M.)

trenutak ...