"ROMSKI CAR" PRAVI ČUDO U GRADIŠKI: Superbogati Romi Salkanovići donijeli milione iz Italije i ulažu ih u...

- U Italiji radim i živim nekoliko decenija, imam brojnu porodicu i svako od nas samoinicijativno ovdje nešto radi i gradi. Cilj nam je za sada da obezbijedimo što više poslovnog i stambenog prostora na skupim lokacijama. Želimo da se postepeno ovdje vratimo - priča Muharem Salkanović, romski car velikog uticaja na najbogatije zajednice svojih sunarodnika u Evropi.

  • Ekonomija

  • 17. Dec. 2017  17. Dec. 2017

  • 2

Na više atraktivnih lokacija u Gradiški i prigradskim naseljima, Romi su izgradili velelijepne objekte, vile, kuće, restorane i motele. Većina njih godinama živi u Italiji, ali su ovdje pronašli povoljan ambijent za višemilionska ulaganja.

 

Najveći investitori su iz porodice Salkanović koji su ovde doselili iz okoline Bugojna i Donjeg Vakufa. Oni najviše novca troše na vile i ugostiteljske objekte, a nameravaju pokrenuti i druge vrste biznisa.

Muharem Salkanović, vlasnik Motela „Italija“, te više atraktivnih kuća i stanova, kaže da u Gradiški planira nove investicije.

 

- U Italiji radim i živim nekoliko decenija, imam brojnu porodicu i svako od nas samoinicijativno ovdje nešto radi i gradi. Cilj nam je za sada da obezbijedimo što više poslovnog i stambenog prostora na skupim lokacijama. Želimo da se postepeno ovdje vratimo - priča Muharem Salkanović, romski car velikog uticaja na najbogatije zajednice svojih sunarodnika u Evropi.

 

On kaže da je ove sedmice u Gradiški razgovarao sa grupom italijanskih biznismena koji ovdje žele pokrenuti vlastiti biznis.

 

 

Njegov brat Ekrem Salkanović, koji ima vilu u Dubravama, kaže da su novac kojeg investiraju u Gradiški zaradili sakupljanjem i preradom sekundarnih sirovina.

 

- Moja porodica zajedno sa unucima ima 85 članova. Svi smo dobro organizovani, zna se ko je stariji i čija reč se sluša i poštuje. Zato smo svi situirani, međusobno se pomažemo, a ovde gradimo porodična gnijezda vjerujući u lijepu budućnost - priča Ekrem.

alt

On objašnjava da je prije rata i prvih poratnih godina Romima iz gradiškog kraja savjetovao da idu u svijet, a sada ih nagovara da ovdje ostanu „zato što se u Gradiški živi mnogo bolje nego prije desetak i više godina“.

 

- Ovdje zapošljavamo Rome ali i druge ljude. Oni rade u našim objektima, tu zarađuju za život. Angažujemo ih i na čuvanju i održavanju naših kuća, što je takođe dobro za sve nas - objašnjava Ekrem Salkanović.

alt

On i njegova braća, sestre i ostali potomci kojih, tvrdi ima približno hiljadu, ne kriju da posjeduje višemilionski kapital ali smatra da u tome nisu vrijednosti kojima teži.

 

- Za mene su kuće, hoteli i automobili mrtvi kapital. Vrijednost je u porodičnoj sreći, zdravlju i solidarnosti, u spremnosti za davanje drugima - iznosi Ekrem Salkanović svoju životnu filozofiju.

 

U Savezu Roma RS podržava odlučnost Salkanovića i drugih bogatih Roma da ulažu u Gradiški. On smatra da od toga korist imaju svi građani a posebno brojna romska populacija.

 

- Ovdje su stvoreni dobri uslovi za investicije, to treba koristiti. Potrebno nam je samo pomoći dobrim idejama - kažu u Udruženju Roma RS.

 

U Gradiški je povećan broj romskih porodica za pedeset. Ukupno ima 1 200 stanovnika koji ovdje stalno žive a ljeti, kada Romi dođu iz Italije, njih je duplo više.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...