POSTIGNUT DOGOVOR: Konaković od Vlade FBiH dobio dozvolu za upravljenjem hotelom Maršal na Bjelašnici, u zamjenu za skladišta u Blažuju

Iz Ministarstva dalje navode da je zbog dugovanja iz ranijeg perioda Porezna uprava Federacije BiH u aprilu 2017. godine blokirala transakcijski račun Maršala zbog duga od oko 455.000,00 KM. Zbog neisplaćenih plaća radnici su samoinicijativno podnijeli zahtjev za raskid ugovora o radu, te je Maršal Bjelašnica ostao bez uposlenih radnika.

  • Ekonomija

  • 18. Dec. 2017  19. Dec. 2017

  • 0

Postignut je dogovor između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo u vezi s prijenosom vlasništva hotela "Maršal" na Bjelašnici. Nakon što je ovu zimsku sezonu dočekao s katancima na vratima krenulo se u traženje najboljeg rješenja za sudbinu hotela. Premijer KS Elmedin Konaković je od Vlade FBiH tražio dozvolu za upravljenjem hotelom u zamjenu za skladišta u Blažuju. "S Vladom Federacije BiH smo dogovorili da ovaj proces dovedemo do kraja. Ostalo je još da se konstatuje da je Vlada FBiH prepustila kompletan osnivački kapital i ulogu Kantonu Sarajevo. Zauzvrat mi bismo njima dali skladište u Blažuju koje bi njima služilo za terminale. Naši pravobranioci ovih dana to dovode do kraja i mislim da ćemo uskoro imati konačno rješenje", kazao je premijer Konaković.

Premijer je kazao i da će nakon administrativne procedure odlučiti šta će uraditi s objektom, da li će sanirati dugove ili će hotel pripojiti Studentskom centru koji je izrazio želju da uzme objekat ili će ga na kraju prodati.

Konaković je izrazio nadu da će do kraja godine status hotela "Maršal" biti riješen.

Podsjećamo, hotel "Maršal" je u julu ove godine ostao bez radnika nakon što je Porezna uprava FBiH blokirala transakcijski račun hotela zbog duga od oko 455 hiljada KM. Račun im je također blokirala i Općina Trnovo, i to za iznos od oko 28 hiljada KM.

"Ministarstvo privrede potpuno svjesno problema, koje je nasljedeno iz prošlog perioda, u saradnji sa privremenim upraviteljem hotela poduzelo niz mjera i aktivnosti, prije svega na zaštiti imovine i prevazilaženju trenutnog stanja u hotelu. Privremena upraviteljica hotela 'Maršal', po stupanju na dužnost, angažovala je revizorsku kuću koja je izvršila reviziju poslovanja u periodu od 01. januara 2015. godine. Revizija je utvrdila niz nepravilnosti, te je Ministarstvo privrede sa istim upoznalo Tim za antikorupciju Vlade Kantona Sarajevo kojem je dostavljena raspoloživa dokumentacija", kazali su nam u Ministarstvu privrede koje je nadležno za objekat.

Na osnovu nalaza revizorske kuće, koja je izvršila reviziju poslovanja za 2015. godinu, između ostalog utvrđen je akumulirani gubitak u iznosu od 1.232.535,00 KM, te kratkoročne obaveze društva 1.389.910,00 KM.

Iz Ministarstva dalje navode da je zbog dugovanja iz ranijeg perioda Porezna uprava Federacije BiH u aprilu 2017. godine blokirala transakcijski račun Maršala zbog duga od oko 455.000,00 KM. Zbog neisplaćenih plaća radnici su samoinicijativno podnijeli zahtjev za raskid ugovora o radu, te je Maršal Bjelašnica ostao bez uposlenih radnika.

I iz Ministarstva privrede su nam potvrdili da se javila inicijativa da Javna ustanova Studentski centar preuzme objekat i na taj način obezbjedi poslovanje Hotela u zimskoj sezoni 2017/2018.

U cilju zaštite objekta Ministarstvo privrede je angažovalo fizičko obezbjeđenje objekta i održavanje objekta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...