JESTE LI ZNALI: Najkraći rat trajao je 38 minuta, a najduži…

Ljudi su ratovali otkako je svijeta i vijeka. Neki od sukoba su bili za uzvišene ciljeve, ali neki su počeli zbog prilično trivijalnih stvari

  • Jeste li znali

  • 19. Dec. 2017  10. Feb. 2018

  • 0

Britanija protiv Zanzibara

Ovo je najkraći rat u povijesti i trajao je svega 38 minuta, a vođen je 1896. godine. Poslije smrti sultana Zanzibara novi sultan postavljen na prijestolje bio je Kalid Bin Bargaš. Britanci su imali drugi pik, i tražili su od Kalida da da ostavku, a to poduprli sa pet svojih ratnih brodova.

On je odbio ultimatum, a u bombardiranju koje trajalo 38 minuta ubijeno je 500 vojnika. Britanci su ušli u palaču i uvidjeli da je sultan već pobjegao u njemačku istočnu Afriku.

Nizozemska protiv otoka Scilly

Poslije građanskog rata u Engleskoj rojalisti su bili prognani na otok Scilly na zapadu Engleske. U činu solidarnosti sa Olliverom Cromwellom, Nizozemska je objavila rat rojalistima. Njihovi brodovi su opkolii otok i tražili novac. Kada nisu dobili odgovor, vratili su se kući i zaboravili na sve. Mirovni ugovor je potpisan tek 1986. godine. Obzirom da je trajao 335 godina, ovo je najduži rat na svijetu.

A evo i još nekih, u najmanju ruku, neobičnih ratova.

Švicarci protiv Švicaraca

Švicarska nije ratovala od 1815. godine. U devetnaestom vijeku zemlja je bila tek skup manjih regija, a pokušaju da je naprave jače veze suprotstavilo se sedam katoličkih regija. Oni su napravili zemlju Sonderbund 1867. godine.

Ostatak Švicarske je napao ovu zemlju i iznenadivši ih natjerao ih da traže pomoć Austrije i Francuske. Te dvije zemlje su vrijeme gubile u raspravama kako da pomognu pa je Švicarska vojska lako porazila ovu zemlju sa 20.000 vojnika.

Mormoni protiv SAD

Bilo je vrijeme kada su mormomi bili dovoljno agresivni da napadnu vojsku SAD. Kada poligamija nije naišla na odobravanje ostatka SAD, oni su formirali svoju teritoriju na mjestu današnje države Utah. Tadašnji lider mormona je izbacio sve loše i korumpirane službenike koji su otišli u SAD i tvrdili da mormoni hoće da ih napadnu.

Predsjednik SAD James Bunchanan je poslao 55.000 vojnika da se suprotstave ovoj prijetnji. Iako brojniji, oni su stalno gubili protiv mormonske vojske. Mornoni su napali i jedan vlak kako bi predstavili da u oblasti ima i Indijanaca, a tom prilikom je poginulo 126 osoba. Poslije toga i predsjednik SAD i lider mormona su se složili da prekinu neprijateljstva i pretvaraju se da se ništa nije dogodilo. Utah je bio nezavisna država do 1896. godine kada se priključio SAD.

Moldavija protiv Transmistrije

Poslije raspada SSSR jedna trećina građana Moldavije je htjela jače veze sa Rusijom. Ostatak je htio jače veze sa Rumunjskom. Proruski građani su formirali Transmistriju, koji je 1992. napala Moldavija. Rat je trajao 4 mjeseca, ali je bio krvav i odnio 1.234 života. Ono što je ovaj rat čini čudnim jest da su se vojnici obje strane uvečer sastajali na ničijoj zemlji i pili pivo.

Paragvaj protiv svijeta

Predsjednik Paragvaja iz devetnaestog vijeka Solano Lolez je mnogo poštovao Napoleona. Da bi dokazao da je dobar kao njegov idol napao je istovremeno tri zemlje - Brazil, Urugvaj i Argentinu. Zemlja sa 450.0000 stanovnika je napala nacije koje su imale 11 milijuna i kraj nije teško pogoditi.

Kada su izgubili na bojnom polju, nastavili su da se bore kao gerilici i nisu prestali dok 90 posto stanovništva nije pobijeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...