PROBIJEN TUNEL RIČICA: Pogledajte vizualizaciju cijele dionice autoceste Drivuša - Klopče (VIDEO)

Na dionici Koridora 5c upriličena je svečanost povodom završetka proboja tunela Ričice dužine 620 metara, čime je spojena kompletna dužina desne cijevi tunela.

  • Ekonomija

  • 21. Dec. 2017  21. Dec. 2017

  • 2

Poddionica Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) nadovezuje se na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han. Ugovor za izgradnju potpisan je 9. maja 2016. godine, a u dužini ove dionice od 5,78 kilometara grade se četiri vijadukta i dva tunela, a na njoj radi 430 radnika.

 

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić rekao je na svečanosti kako je ovo veliki poduhvat zbog izrazito teškog terena.

 

„Iako za ovu dionicu možemo reći da je svaki metar najzahtjevniji, bilo da se radi o trasi ili objektima ili o mostovima. Nažalost, situacija je takva da smo dobili zadatak da Koridor provučemo ovom trasom koja je geološki sigurno najnestabilnija i najzahtjevnija na cijeloj trasi Koridora 5c od preko 300 kilometara. Zato je ovaj dan bitan, pokazali smo da najzahtjevnije prirodne prepreke, uz struku, profesionalnost i privrženost poslu, možemo da savladamo. Danas želim da čestitam konzorciju na čelu sa Euro-Asfaltom, 450 radnika i svima onima koji su bilo čime doprinijeli da se ovaj objekat ipak dovede u ovu fazu. Za nas ovo znači da smo bliže realizaciji našeg cilja da se spustimo do M-17 i za nas je ovo dokaz finansijerima da možemo u rokovima završiti projekte i ovo je poseban dan, jer je Dan rudara, i na ovom projektu je radilo, pored svih građevinaca, i 50 rudara, i čestitam im njihov i naš dan“, rekao je Terzić.

 

 

Voditelj projekta Drago Franc govorio je o tehničkim specifičnostima izgradnje na ovoj dionici na kojoj su radovi počeli u septembru prošle godine.

 

„Početkom decembra počeli smo sa iskopom ove desne tunelske cijevi, a u januaru i sa paralelnim iskopom lijeve tunelske cijevi. Završetak radova je planiran za jesen sljedeće godine. Dužina ove tunelske cijevi je 628 metara, od čega je podzemni iskop 538 metara, a dužina lijeve cijevi je 614 metara sa podzemnim iskopom od 555 metara. Iskop tunela se izvodi u stijenama male čvrstoće. Imali smo dosta problema, ali sa projektantom i nadzorom smo pronašli rješenja. Posebna pažnja je posvećena ulaznom portalu tunela koji se nalazi u zoni klizišta Pehare, te su ovdje izgrađene dvije portalne galerije dužine 60 i 40 metara. Ukupno je bilo iskopana oko 95.000 kubika stijenske mase, 15.000 kubika betonske mase je ugrađeno, 360 tona mreže, 280 tona čeličnih lukova. Na kraju se zahvaljujem lokalnoj zajednici koja nas trpi ovdje, te se zahvaljujem na povjerenju“, rekao je Franc.

 

Zenička zaobilaznica je trenutno najveće gradilište u BiH, a na dvije poddionice, Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara, grade se dva tunela, četiri vijadukta i most, a vrijednost radova je 140 miliona eura.

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...