ZA SVEČANIM STOLOM: Recept za elegantnu Sacher tortu bez šećera...

Recept za ovu tortu posebno je primjeren za osobe s dijabetesom i vegetarijance...

  • Gastro

  • 23. Dec. 2017  23. Dec. 2017

  • 0

Sadrži kvalitetan aminokiselinski sastav, dobra je kao izvor vlakana, a ima i veliku količinu polifenola.

 

 

SASTOJCI:

 

Za biskvit:

 

1 dag stevije

5 kapi ekstrakta vanilije

14, 5 dag putera

6 jaja

15 dag integralnog pšeničnog oštrog brašna

1 žličica praška za pecivo

 

Za preljev:

 

1 dag stevije

sok od 1 limuna i naranče

 

Za premaz:

 

20 dag džema od marelice (bez šećera)

Za glazuru:

 

6 dag maslaca

20 dag tamne čokolade (s više od 70 posto kakaa)

PRIPREMA:

 

Za biskvit, bjelanjke odvoji od žumanjaka i izmiješaj ih mikserom posebno. Na pari otopi maslac i čokoladu te umiješaj u smjesu sa žumanjcima.

 

Dodaj bjelanjke i ostale namirnice lagano miješajući. Peci na 180 stupnjeva Celzijevih 40 minuta u okruglom kalupu promjera 26 cm, u koji si prethodno stavila papir za pečenje.

 

Kad je pečeno, tijesto namoči slatkim sirupom od stevije te sokom limuna i naranče koji si prethodno prokuhala i ohladila. Prereži napola i premaži džemom za dijabetičare.

 

Puter zagrij do vrenja, dodaj usitnjenu čokoladu i dobro promiješaj. Tortu prelij čokoladom.

Prijatno!;) 

 

(24sata.hr/SB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...