JESTE LI ZNALI: Deset zanimljivih činjenica o našoj planeti

Naša planeta je neiscrpan izvor informacija i zanimljivosti koje su vam možda bile nepoznate

 • Jeste li znali

 • 24. Dec. 2017  10. Feb. 2018

 • 0

 1. Mont Everest nije najviša planina na svijetu

Havajska Mauna Kea ima nadmorsku visinu 4205 metara, a najveći dio vulkana koji sačinjava otok leži ispod nivoa mora. Ako se mjeri od samog podnožja, Mauna je visoka 10203 metra, što je više za 1355 metara od Mont Everesta, piše Bright Side.

Mauna Kea je neaktivni štitasti vulkan. On je najviši od pet vulkana koji sačinjavaju otočje Havaji u istoimenom arhipelagu i američkoj saveznoj državi.

Na havajskom jeziku naziv vulkana znači "Bijela planina" s obzirom na to da je vrh vulkana redovno prekriven snijegom, iako postoje i teorije da ime vulkana potiče od izraza "Mauna-o-Wakea" što bi značilo "planina božanstva Wakea".

Na vrhu planine izgrađen je opservatorij, pa se zbog povoljnih klimatskih i vremenskih uvjeta i položaja smatra jednim od najboljih mjesta za promaatranje svemira.

 1. Zemljina atmosfera ima granicu

Tzv. Karmanova linija je zamišljena visina Međunarodne zrakoplovne federacije koja je prihvatila tu granicu kako bi definirala razgraničenje između Zemljine atmosfere i svemira. Iznad te linije se može govoriti o boravku ili letu u svemir.

Zbog veoma razrijeđenog zraka, tj. zbog gubitka aerodinamičke podrške, zrakoplovom se ne može letjeti iznad ove visine. Iznad ove linije (granice) vladaju zakoni balistike, i kroz nju se kreću isključivo letjelice na raketni pogon.

Službeno je usvojeno da se Karmanova linija nalazi na visini 100 kilometara od površine mora.

 1. Najsuše mjesto na svijetu se nalazi na Antarktiku

Iako je uvriježeno mišljenje da je najsuše mjesto na Zemlji Atacama pustinja u Čileu gdje kiša nije pala stotinama godina, Maduro suhe doline na Antarktiku kišu nisu vidjele blizu dva milijuna godina i na tom mjestu vjetrovi dostižu brzinu od oko 320 kilometara na sat.

 1. Svježa voda čini samo tri posto svih voda na svijetu

Oceani i mora čine 97 posto vodenih površina na Zemlji, ali njihova slana voda nije za piće. Ostalih tri posto se najviše nalazi u glečerima i u Bajkalskom jezeru.

 1. Najstariji hram na svijetu ima čak 12.000 godina

U Gobekli Tepeu, arheološkom nalazištu u Turskoj, gdje se nalazi najstariji hram na svijetu, istraživači su pronašli rezbarije na stubovima za koje vjeruju da datiraju oko 11-12.000 godina unazad, kad je udar komete izazvao nagli pad temperature na Zemlji.

 1. Mjesec je nekoć bio dio Zemlje

Švedski znanstvenici tvrde da se 4,36 milijardi godina ranije planeta Zemlja sudarila sa velikim objektom Tejom, što je dovelo do formiranja jedinog Zemljinog prirodnog satelita, Mjeseca.

 1. Za 250 milijuna godina kontinenti će se ujediniti

Poznato je da se Pangea, superkontinent, koji je postojao tijkom palezoika i mezozoika, razdvojio na Lazuriku i Gondvanu, koje je dijelio ocean Tetis, a onda su se te dvije celine dalje dijelile na današnje kontinente. Znanstvenici smatraju da će doći do spajanja kontinenata za oko 250-300 milijuna godina i da će Pangea oživjeti te da će se zvati Pangea Ultima.

 1. Većina naše planete je uvijek u mraku

Kao što znamo, oceani i mora čine oko 70 posto površine naše planete. Sunčeva svjetlost dopire do 200 metara ispod površine vode, pa je tako ostatak vode uvijek u mraku, što objašnjava zašto je naša planeta većim dijelom u mraku.

 1. Jednostanični organizam je prouzrokovao "Veliko izumiranje"

Znanstvenici iz Tehnološkog instituta u Massachusettsu su iznijeli teoriju kako je masovno izumiranje u vodama širom svijeta prije 252 milijuna godina prouzrokovala bakterija (Methanosarcina) koja je jednostavno "procvjetala" i dovela do izumiranja čak 90 posto živog svijeta u vodama.

 1. Države koje su susjedi mogu imati vremensku razliku većuod 24 sata

Iako je američka Samoa udaljena svega 2000 kilometara od Linijskih otoka (grupa od 12 atola južno od Havaja), koji su dio Kiribata, vremenska razlika između njih je čak 25 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...