JOHANNES HAHN: 2025. je realan, ali ambiciozan cilj za balkanske zemlje

Europski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn smatra da je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2017  27. Dec. 2017

  • 0

"Predsjednik Europske komisije je naveo, za pojedine kandidate, 2025. god. kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno“, rekao je Hahn u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Na pitanje hoće li Katalonija napustiti EU, on je rekao da bi se svi učesnici trebali vratiti dijalogu.

"Ishod izbora nije olakšao situaciju u Španolskoj“, ocijenio je Hahn.

Vezano za postupak EU protiv Poljske, on je istakao da nema govora o cijepanju Unije.

“Mi smo u pojedinim državama suočeni sa okolnostima da vladavina prava, na primjer poštovanje sudskih presuda, još nije dovoljno razvijena”, naglasio je Hahn.

Kada je riječ o budućnosti EU, Hahn je podsjetio da je Komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

“Osnova će biti – koncentracija na velike, globalno relevantne teme i prepuštanje drugih tema nacionalnim državama”, objasnio je Hahn.

Prema njegovim riječima, odlučujuće je da se surađuje pojačano po pitanju vanjske i sigurnosne politike, kako bi EU mogla djelovati kao međunarodni akter, a za to je potrebno uvođenje većinskog glasanja, jer je do sada bio potreban pristanak svih.

Na konstataciju da je EU daleko udaljena od aktivne vanjske politike, te da na Bliskom istoku odlučuje Rusija, dok se SAD povukla, a Europljani samo gledaju skrštenih ruku, Hahn je istakao da se precjenjuje utjecaj Moskve.

“Izolacionizam SAD pruža EU šanse da igra značajno aktivniju ulogu”, smatra Hahn.

Što se tiče namjere za tješnju koordinaciju u obrambenoj politici EU, on je kazao da se radi o prvom koraku ka zajedničkim aktivnostima u istraživanju i nabavci i dodao da se vojni izdaci moraju efektivnije upotrebljavati.

Upitan što donosi susjedska politika, Hahn ističe da EU ili izvozi stabilnost ili riskira da uvozi nestabilnost.

“Stabilnost možemo izvoziti time što ekonomski razvijamo zemlje, a vladavina prava olakšava investicije”, poručio je.

Na pitanje čini li EU dovoljno da bi smanjila migraciju, Hahn je podsjetio da oko Europe postoji 20 do 25 milijuna izbjeglica, što je konstantni izazov.

"Postoji jaz između EU i neposrednog susjedstva po pitanju životnog standarda. Mogli bi raditi na tome tako što potičemo ekonomski razvoj, kako bi ljudima pružili perspektivu u njihovim domovinama. Posredstvom investicionog fonda koji bi bio upotrijebljen posebno za Afriku možemo mobilisati od europskih poduzeća 44 milijarde eura za održive projekte. Veliki problem je rast stanovništva, na primjer u Egiptu gdje godišnje imamo do 2,5 milijuna ljudi više”, objasnio je.

Hahn je ukazao da je Frontex već značajno pojačan, i izrazio nadu da članice razumiju, prilikom pregovora o novom budžetskom okviru EU, da zaštita vanjskih granica ne može biti besplatna.

Prema njegovim riječima, važno je boriti se protiv uzroka migracije, a to nije moguće samo sa Frontexom.

Na kraju, na pitanje hoće li se 2019.godine ponovo kandidirati, Hahn je rekao da će se to "još vidjeti“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...