AMERIKU BRINE RUSKI UTJECAJ: Kongres traži detaljan izvještaj o vojnim aranžmanima država Balkana s Rusijom!

Zbog zabrinutosti oko širenja ruskog utjecaja, američki kongres nalažio je šefu Pentagona James Mattisu da pripremi analizu sigurnosne suradnje svake pojedinačne zemlje zapadnog Balkana s Rusijom.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2017  27. Dec. 2017

  • 0

Ministar obrane SAD James Mattis, uz suglasnost državnog sekretara Rex Tillersona, treba dostaviti izvještaj relevantnim odborima oba doma Kongresa, uključujući senatske odbore za odbranu i vanjskopolitičke odnose, kao i vanjskopolitički odbor Zastupničkog doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

 

“U zemlje zapadnog Balkana Kongres ubraja: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju”. U zahtjevu američki kongres traži detaljni popis “ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobiveno iz Rusije od strane svake zemlje zapadnog Balkana od 2012. do danas”.

 

U Mattisov izvještaj također bi trebao biti uključen opis učešća snaga sigurnosti svake od spomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi s Rusijom, također od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj suradnji svake te zemlje s Rusijom i pregled obavještajne suradnje sa Moskvom.

 

Cilj je da SAD ima uvid “koliko sigurnosna suradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Ruske Federacije utječe na sigurnosne interese SAD, Sjevernoatlantski savez (NATO), zemlje zapadnog Balkana i svaku članicu NATO-a koja se graniči sa zemljom zapadnog Balkana”, navodi se u Kongresnom dokumentu.

 

Kongres, također, traži uvid u sigurnosnu suradnju svake zemlje zapadnog Balkana sa SAD, uključujući popis američkog naoružanja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milijun dolara koje je dobiveno ili kupljeno od strane svake od tih zemalja od 2012. do danas.

 

Slično suradnji zapadnog Balkana s Rusijom, Kongres očekuje podatke o učešću snaga sigurnosti svake navedene zemlje u obuci ili vojnoj vježbi sa Sjedinjenim Državama od 2012. godine nadalje, zatim popis sporazuma o sigurnosnoj suradnji sa SAD, kao i ocjenu sigurnosti suradnje svake zemlje zapadnog Balkana s NATO-om.

 

U zapadnim zemljama, uključujući SAD, raste zabrinutost zbog povećanog ruskog utjecaja na Balkanu i u središnjoj Europi.

 

U novembru, utjecajno Atlantsko vijeće založilo se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Evrope zbog povećanih nastojanja Rusije da vrši politički utjecaj u regiji, navodi Glas Amerike.

 

U aprilu, nakon posjete zemljama zapadnog Balkana, republikanski senator John McCain izrazio je žaljenje zbog američkog odsustva, odnosno vakuuma koji Rusija želi popuniti.

 

McCain, inače predsjedavajući senatskog odbora za oružane snage, još je tada pozvao na učestalije posjete američkih visokih dužnosnika regiji.

 

Početkom avgusta, potpredsjednik SAD Mike Pence sastao se s visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača Jadranske povelje, čiji je predsjedavajući ove godine Makedonija.

 

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO-u. Njene članice su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, a 2008. godine priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...