FEDERALNA VLADA ODLUČILA: Ostaje na snazi odluka o zabrani zapošljavanja činovnika

Federalna vlada je do 31. marta naredne godine produžila moratorij na zapošljavanje činovnika.

  • Politika

  • 27. Dec. 2017  27. Dec. 2017

  • 0

Kako je saopćeno danas, Vlada je zadužila federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnim ministarstvima, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Također, zadužena su federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe da do istog datuma obustave zaključivanje svih ugovora o djelu. U slučaju neodgodive potrebe ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH.

U slučaju neodgodive potrebe, saglasnost za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, kao i za zaključenje ugovora o djelu, daje isključivo Vlada FBiH.

Saglasnosti za provođenje konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, koje je Vlada FBiH dala prije stupanja na snagu ovog zaključka, ostaju na snazi. Ranije date saglasnosti za zaključivanje ugovora o djelu ostaju na snazi.

U slučaju promjene broja izvršilaca, novi ugovori o djelu mogu se zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Vlade.

Podsjećamo, Vlada FBiH je 30. decembra 2015. godine donijela odluku o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, a ova odluka se produljava svaka tri mjeseca.

Zabrana novog zapošljavanja činovnika proistekao je iz usuglašeog sporazuma BiH s Međunarodnim monetarnim fondom i jedna je od mjera kojom vlasti BiH pokušavaju smanjiti budžetsku potrošnju i rasteretiti privredu.

Istovremeno je usvojena i odluka o zamrzavanju plaća državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika, na razini plaća iz decembra 2015. godine koja je još uvijek na snazi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...