DENIS ZVIZDIĆ: ''Govore da su garanti mira, a pozivaju na novo Načertanije"

Vijeće ministara BiH će i naredne godine nastaviti rad na realizaciji četiri ključna prioriteta, to su evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i međunarodna saradnja - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u novogodišnjem intervjuu za Federalnu novinsku agenciju...

  • Politika

  • 27. Dec. 2017  27. Dec. 2017

  • 2

Ocijenio je da je Vijeće ministara BiH ostalo, u posljednjih 30 mjeseci, generator svih pozitivnih procesa, jedan nivo izvršne vlasti koji je pokazao zahtjevan i potreban nivo dobre saradnje, kompaktnosti i upornosti u rješavanju najvažnijih problema ili realizacije najvažnijih zadataka.

"Naredna godina je godina u kojoj očekujemo veliki broj aktivnosti. Kada govorimo o procesu evropskih integracija, u fokusu nam i dalje ostaje Upitnik, odnosno procedura i kompletan proces poslije predaje Upitnika Evropskoj komisiji, a naš bazni zadatak će biti da nastavimo saradnju s institucijama EU i Evropske komisije, odnosno fazu lobiranja da BiH što prije dobije kandidatski status", naveo je Denis Zvizdić.

Po njegovim riječima, kandidatski status uistinu znači otvaranje jednog novog odnosa između BiH i EU, prije svega u povlačenju brojnih fondova, ali i sasvim drugom statusu koji će BiH imati poslije dobivanja kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Zvizdić kaže da ne bi licitirao kakvu će odluku i kada donijeti institucije EU u vezi s kandidatskim statusom, ali ipak očekuje „da će se ovaj mandat završiti sa dobivanjem kandidatskog statusa za BiH“.

Drugi prioritet kojem će Vijeće ministara biti posvećeno jeste priprema svih potrebnih stategija i projekata u vezi s IPA, IPARD i drugim fondovima, koji u narednom periodu trebaju biti na raspolaganju BiH.

"Mislim da će BiH morati imati sada pristup novoj lepezi različitih fondova kojima nismo do sada mogli pristupiti, kao što su fondovi iz oblasti zaštite okoliša, kontinuitet u povlačenju kreditnih sredstava u oblasti transporta, ali svakako i u oblasti poljoprivrede, jer očekujemo da ćemo u kratkom vremenskom periodu dobiti konačno pozitivna mišljenja od entiteta, odnosno RS-a, i usvojiti strategiju", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je istaknuo da će u februaru vjerovatno izaći i strategija EU za zapadni Balkan.

"Očekujemo da će za BiH biti definirana vrlo jasna evropska perspektiva. Evropska perspektiva za region zapadnog Balkana predstavlja najmanji zajednički sadržilac koji, na neki način, integrira kompletan zapadni Balkan i bazira naše buduće poteze i prioritete na istom cilju, a to je članstvo unutar EU", potcrtao je Zvizdić.

Kazao je da će biti nastavljen aranžman s MMF-om, Svjetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama „i dalje vrlo aktivno raditi na jačanju fiskalne stabilnosti i na povećanju finansijske odgovornosti i finansijske discipline na nivou BiH“.

Ocijenio je da su u tom segmentu i do sada postigli vrlo značajne uspjehe, „te smo u zadnje dvije do tri godine uštedili više miliona ili više desetina miliona KM, realizirajući brojne projekte, od smanjenja izdataka za institucije pa do našeg projekta koji želimo realizirati, a to je smještaj bh. institucija u objektima koji su naše vlasništvo, kako bi ogromna sredstva koja smo do sada plaćali za iznajmljivanje tih prostora uštedili i mogli prebaciti na druge kapitalne projekte“.

Naglasio je da je cilj svega otvaranje novih radnih mjesta, te napomenuo da dosadašnji rezultati pokazuju pozitivne trendove. Riječ je o više desetina hiljada novootvorenih radnih mjesta. Potcrtao je da nisu u potpunosti zadovoljni i da to treba biti mnogo više.

"Posebo moramo biti fokusirani na otvaranje radnih mjesta za mlade ljude kako bi njihove profesionalne i porodične, lične intencije vezali za BiH", kazao je Zvidić i dodao da će nastaviti raditi na tome.

Također će nastaviti raditi na jačanju vladavini prava, a borba protiv korupcije, protiv svih oblika organiziranog kriminala i svih oblika ekstremizma će i dalje biti u fokusu njihovog djelovanja.

"U borbi protiv ekstremizma sa oblicima terorizma imamo vrlo dobar rezultat u posljednjih par godina, jer su spriječeni odlasci na strana ratišta i nismo imali bilo kakav incident u BiH", ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Smatra važnim jeste da se finalizira, ili da u završnu fazu konačno uđe struktuirani dijalog i da dođe do modernizacije i kvalitetnijeg legislativnog okvira u vezi s pravosudnim sistemom BiH, kako bi bili u potpunosti osposobljeni da se nosimo sa pitanjima korupcije i organiziranog kriminala.

Zvizdić napominje da je regionalna saradnja „nešto što nam je vrlo interesantno“, ocijenivši da ona u posljednjih nekoliko godina ide u pozitivnom smjeru.

"U zadnjih šest-sedam mjeseci premijeri zemalja zapadnog Balkana su se susreli sedam puta na različitim konferencijama i svaki taj susret je rezultirao nekim novim dogovorom, unapređenju ekonomske saradnje, boljoj dobrosusjedskoj saradnji. Uvijek razgovaramo i o procesima i pomirenja i povjerenja unutar zemalja zapadnog Balkana", kazao je Zvizdić.

Potcrtao je da su to neki bazni prioritet kojima će biti posvećeni u 2018. godini. Ocijenio je da će ona donijeti brojne izazove, a jedan od ključnih, po njegovom mišljenju, će biti pitanje političke stabilnosti i jednoga ambijenta „koji će biti obilježen jednom atmosferom stalnih tenzija, sukoba mogućih izraza neproduktivnog političkoga sukobljavanja, pa i prijetnji i ucjena“.

"Ne možemo za iduću godinu reći da je izborna, jer je i 2017. praktično bila izborna godina. Nalazimo se kontinuirano u predizbornoj atmosferi i to frekventno održavanje izbora svake dvije godine, lično mislim da predstavlja jedan od najdestruktivnijih procesa za kvalitet rada, prije svega izvršnih organa vlasti i uopće za reformske suštinske izmjene ili promjene dosadašnjih oblika i matrica ponašanja", smatra Zvizdić.

Što se tiče izazova u narednoj godini, kaže da ipak misli da na prvom mjestu moramo govoriti o jednoj ukupnoj političkoj stabilnosti unutar BiH i moramo svakako govoriti o ukupnoj stabilnosti na području zapadnog Balkana. Smatra da je politička i ukupna stabilnost ustvari preduvjet za ozbiljan, dinamiziran ekonomski razvoj.

"Moramo mnogo iskrenije razgovarati u samom regionu. Mislim da postoji velika diskrepancija između onoga što se javno govori i onoga što se ustvari praktično radi, tako da ono što govore političari, takve riječi ne prate njihova djela. Mislim da moramo govoriti na bazi relevantnih istorijskih činjenica, moramo naše međususjedske i unutrašnje odnose u BiH bazirati na međusobnom uvažavanju, na stvarnim činjenicama, na onome što je potpuno jasno, vidljivo, dokazano. Ne može više biti prihvatljiv prioncip po kojem se šalju vrlo lijepe poruke, a ustvari se u praksi radi potpuno obrnuto, ili se nekome ne dozvoljava niti da zna svoju historiju, niti da promišlja o svojoj budućnosti", istaknuo je Zvizdić.

Kaže kako „ne može u istoj rečenici stajati konstatacija da neko voli BiH, ili da je neko glavni faktor ili garant mira i sigurnosti na području zapadnog Balkana, a onda u toj istoj rečenici pozvati na neophodnost usvajanja novog memoranduma SANU ili novoga načertanija, jer je ovaj današnji period samo intermeco unutar jednoga perioda mira na zapadnom Balkanu, kao što je to izjavio jučer jedan od ministara iz vlade Srbije“.

"Dakle, svi znamo šta su raniji dokumenti, poput Memoranduma SANU ili Načertanija donijeli na ovim prostorima. Donijeli su rat, razaranje, donijeli su stotine hiljada žrtava. Postoji ogromna kolizija između pozivanja na mir i sigurnost i pozivanje na izradu takvih dokumenata, za koje znamo šta su im konačni ciljevi, u istoj rečenici", naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

(SB/N1/Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...