PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV 14 OSOBA: Tereti ih se za ratne zločine nad srpskim civilima na području Konjica

Ukupno 14 optuženih tereti se za ratne zločine koji obuhvaćaju ubojstvo više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progon gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Konjica, Bradine i okoline.

  • Hronika

  • 28. Dec. 2017  28. Dec. 2017

  • 0

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

 
-Ramić Esada, rođenog 1966. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru,

-Nikšić Šefika, rođenog 1945. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, 

-Alikadić Adnana zv „Bato“, rođen 1962. godine u Sarajevu, nalazi se u pritvoru, 

-Pirkić Mitka, rođenog 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, 

-Balić Redže, rođenog 1952. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, 

-Lukomirak Hameda, rođenog 1971. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, 

-Ćosić Safaudina, rođenog 1974. godine u Konjicu, 

-Cakić Muhameda, rođen 1968. godine u Konjicu, 

-Hebibović Ismeta zv. „Broćeta“, rođenog 1956. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru,

-Padalović Almira, rođenog 1968. godine u Mostaru, nalazi se u pritvoru, 

- Jahić Enesa, rođenog 1969. godine u Konjicu, određene su mu mjere zabrane,

-Ćibo Senadina, rođen 1967. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru,

-Ramić Agana, rođenog 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru,

-Jusufbegović Seada, rođenog 1941. godine u Konjicu.

 

Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

 

Optuženi se terete da su odgovorni za napade i ubojstva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protupravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

 

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a  počinjeni zločini tijekom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta. 


Optuženi se terete za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.


Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...