BEOGRAD OSLOBODIO KRIVICE SVE OPTUŽENE ZA ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA: Tužilaštvo za ratne zločine podiže optužnice koje sud brzo...

Apelacioni sud je, naime, u martu pravnosnažno oslobodio Gorana Šinika za ubistvo civila u mjestu Gradiška 1992. godine, a u aprilu Neđeljka Sovilja i Rajka Vekida od optužbi za ubistvo civila na području opštine Bosanski Petrovac, u decembru 1992. godine.

  • Hronika

  • 28. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 0

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je 25. decembra 2017. godine presudu kojom je Marka Paukovida i Dragana Bajida, zbog nedostatka dokaza, oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bajid i Paukovid su bili optuženi da su, kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske, 10. oktobra 1992. godine u mjestu Kamičak (opština Ključ, BiH) ubili Hasana Rahida (60), Minku Jusid (70), Muniru Hotid (54), Đemilu Behar (54) i tada maloljetnu Safetu Behar (12).

Fond za humanitarno pravo ukazuje da je ovo tek treća presuda koja je u predmetima ratnih zločina donijeta u Srbiji tokom 2017. godine i ona je, kao i prethodne dvije, oslobađajuća.

Apelacioni sud je, naime, u martu pravnosnažno oslobodio Gorana Šinika za ubistvo civila u mjestu Gradiška 1992. godine, a u aprilu Neđeljka Sovilja i Rajka Vekida od optužbi za ubistvo civila na području opštine Bosanski Petrovac, u decembru 1992. godine.

"Ovogodišnji bilans rada specijalizovanog tužilaštva i suda za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji alarmantno ukazuje na usporavanje, ako ne i na odustajanje od kažnjavanja odgovornih za krivična djela počinjena tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. U sva tri slučaja radi se o rezultatu loše prakse Tužilaštva za ratne zločine da podiže nedovoljno utemeljene optužnice, ali i suda koji takve optužnice potvrđuje bez svestrane analize predloženih dokaza. Podizanje neutemeljenih optužnica neminovno rezultira oslobađajudim presudama. Obrazlažući donijetu presudu u predmetu protiv Paukovida i Bajida, predsjednica Vijeća, sudija Vera Vukotid, navela je da je sud zaključio da se na osnovu izvedenih dokaza nije moglo zaključiti da su optuženi počinili djelo za koje se terete", ističu iz Fonda za humanitarno pravo i dodaju.

"Ocjenjujući iskaze svjedoka tužilaštva, sud je našao da su oni kontradiktorni, nelogični i neživotni, te suprotni drugim izvedenim dokazima. Takođe je navela da tokom suđenja nije izveden nijedan svjedok koji je bio očevidac događaja ubistava navedenih u optužnici. Sud je zato postupio po pravilu in dubio pro reo – i u nedostatku dokaza presudio u korist optuženih. Identična situacija je bila u postupcima protiv Gorana Šinika i Sovilja i Vekida. U postupku protiv Šinika sud je utvrdio da se na osnovu izvedenih dokaza moglo zaključiti samo to da je optuženi Šinik odveo jednog civila, ali ne i da ga je ubio, kako je to Tužilaštvo tvrdilo u optužnici. U postupku protiv Sovilja i Vekida Apelacioni sud je u svojoj presudi konstatovao da je iskaz ključnog svjedoka optužbe „nedovoljno logičan i uvjerljiv” i da je „opovrgnut iskazima drugih svjedoka”. Sva tri predmeta preuzeta su od Tužilaštva BiH, a u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije optužnice je podigla tadašnja zamjenica tužioca za ratne zločine, a danas tužiteljka, Snežana Stanojković".

FHP je i ranije ukazivao na praksu Tužilaštva za ratne zločine da se kroz naizgled veći broj podignutih optužnica fingira rad na privođenju pravdi počinilaca ratnih zločina, bez obzira na to da li raspolaže validnim dokazima koji će optužnicu tokom procesa potvrditi. FHP poziva Tužilaštvo da se usredsredi na povećanje stvarne, a ne prividne efikasnosti u svom radu – da se sve optužnice prije njihovog podizanja dobro pripreme i potkrijepe čvrstim dokazima – ali i sud da ne potvrđuje nedovoljno pripremljene optužnice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...