TENZIJA U PIRANSKOM ZALJEVU: Slovenija najavila jednostranu primjenu arbitražne presude, iz Hrvatske najavili protumjere

Petak uoči novogodišnjih praznika, kada istječe šestomjesečni rok za primjenu arbitražne presude, za Hrvatsku je sasvim običan dan, za Sloveniju ‘dan D’ za primjenu nove granice u Piranskom zaljevu.

  • Regija

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 1

Jake policijske snage obje države u punoj su pripravnosti, s time da hrvatska strana naglašava kako ne dolazi u obzir primjena presude iz Haaga i iscrtavanje nove granice, dok Slovenci tvrde da će poštivati i primjenjivati novu graničnu crtu. Hrvatska je strana, kako tvrde u Ljubljani, obaviještena da će Slovenija nakon 29. prosinca krenuti u provedbu arbitražne presude, bez obzira na to što je Hrvatska ne prihvaća.

 

Naelektrizirano

 

Hoće li sati ili dani koji dolaze donijeti incidente u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti, jer slovenska strana ne želi otkriti na koji će način primijeniti novu graničnu liniju, što bi značilo i sprječavanje hrvatskih ribara da love na mjestima koja su i dalje hrvatski teritorij. Dođe li do intervencije slovenske policije na hrvatskom teritoriju, sasvim je sigurno da će reagirati i hrvatska strana, a u tom slučaju ni incidenti nisu isključeni. Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je Slovence da se suzdrže od incidenata. “Prema međunarodnom pravu arbitražna odluka za koju se Slovenija osjeća vezanom ne može se provesti bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti.”

 

U Piranskom zaljevu i s hrvatske i sa slovenske strane situacija je krajnje naelektrizirana, jer nitko u ovom trenutku ne zna hoće li ta najavljena primjena ‘nove’ granice sa slovenske strane početi od danas ili će Slovenci ipak pričekati da prođu novogodišnji praznici. Policijski brodovi i službe koje kontroliraju granicu na moru su već danima u pripravnosti, s time da se ne odaju detalji što se sve može dogoditi ako Slovenija zaista počne s primjenom arbitražne presude.

 

Svi složni

 

U slovenskom državnom vrhu postignut je konkretan dogovor što će slovenska policija raditi od ‘kraja tjedna’ i, kako Jutarnji saznaje, s tim predviđenim mjerama koje prije svega uključuju kontrolu ‘nove granice’ složile su se sve relevantne političke snage u zemlji, od predsjednika Boruta Pahora do šefa parlamenta Milana Brgleza. “Bude li se poštivala granična linija incidente ne treba očekivati”, kaže slovenski premijer Miro Cerar, dok hrvatski diplomati kažu da se ništa ne mijenja 29. prosinca jer je Hrvatska izašla iz arbitraže i ne pada joj na pamet da kroji nove granice o kojima govore Slovenci.

 

I Hrvatska je pripremila vrlo detaljno sve moguće mjere i protumjere ako se slovenska policija odluči na jednostranu primjenu arbitražne odluke, što znači da se mogu očekivati i reakcije hrvatske strane u tom slučaju. Spremna je i hrvatska policija, uz jasnu preporuku da nitko ne može mijenjati jednostrano granice. Incidente nitko ne želi, ali Hrvatska ne može dozvoliti jednostranu primjenu arbitraže i krojenje novih granica bez njena pristanka, a arbitražni proces je definitivno kontaminiran i ne dolazi u obzir primjena arbitražne presude, ponavlja se po tko zna koji put na hrvatskoj strani, ali se također ne otkriva kako će reagirati hrvatske službe dođe li do pokušaja da Slovenija primijeni ‘novu’ granicu.

 

Diplomati sve prate

 

Razvoj događaja pomno prate i diplomati akreditirani u Zagrebu i nekoliko njih je reklo da se samo nadaju kako neće doći do većih incidenata. “Bila bi krajnje loša poruka za cijelu Europu da kulminira spor oko granice između dvije članice EU. Ne želim ulaziti u bit spora, ali nikako nije moguća jednostrana provedba arbitražne presude ako to vodi incidentima”, rekao je za Jutarnji diplomat jedne velike europske zemlje i važne članice EU.

 

“Želim vjerovati da će slovenska strana biti razumna i da neće pribjeći jednostranom činu provedbe arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje. Ukoliko bi pak Slovenija pribjegla takvom jednostranom činu, natjerala bi Hrvatsku na protumjere, u cilju zaštite svog suvereniteta i međunarodnog prava”, kaže dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

 

U Sloveniji su kategorični da je provedba arbitraže međunarodna obaveza države, a Cerar kaže da to nije nešto o čemu se može pogađati nego se to jednostavno mora učiniti. A za Sloveniju je taj novi početak baš današnje jutro.

 

Nerazumno je da je RH zadovoljna, a odbija presudu

 

Bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji dr. Ivica Maštruko tvrdi da se mogu očekivati male napetosti s obje strane, a da će Slovenci sigurno početi primjenjivati četiri novousvojena zakona koji se odnose na provođenje arbitražne odluke. “Ići će s jednim operativnim jačanjem službe za kontrolu granice, takvu su odluku već ranije donijeli.” Maštruko smatra da će Slovenija na proljeće dignuti tužbu protiv Hrvatske s argumentom da krši međunarodno pravo, a u Piranskom zaljevu očekuje incidente.

 

“Nije to velika vala u kojoj su značajne količine ribe, ali izravnog susreta ribara će biti, a time onda i intervencija policijskih ophodnji”, kaže Maštruko i konstatira da se Hrvatska ponaša “kao noj koji zabije glavu u pijesak”. “Nerazumljivo mi je da je Hrvatska jako zadovoljna rezultatima presude, pa i Plenković je rekao da je 90 posto prihvatljivo za nas, a sada tu povoljnu presudu ne prihvaća. Nelogično mi to zvuči, čini mi se da je to i zbog nekakve političke sujete za koju ne vidim da će imati pozitivni rezultat.”

 

 

(Jutarnji/SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...