VAŽNA ODLUKA: Vlada RS-a dala saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja BiH

Vlada Republike Srpske dostavila je danas pozitivno mišljenje na strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, čime su se stekli uvjeti da se, s obzirom na to da su ranije osigurana mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Vijeće ministara BiH.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović odmah će danas uputiti ovaj dokument na usvajanje, a o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi te da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba bosanskohercegovačka entiteta ostanu bez značajne pomoći Evropske unije (EU).

Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba bh. entiteta, usvoji do kraja godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RanijeVlada Republike Srpske je dala saglasnost na revidirani tekst „Strateškog plana ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument“, čija su izrada i usvajanje definisani kao preduslov od strane Evropske komisije za uvrštavanje sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u proces programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2) Evropske unije za BiH.

- Saglasnost Vlade uslijedila je nakon što su u revidirani dokument uvršetene sugestije i zahtjevi nadležnih institucija RS-a, nakon što je sam naziv dokumenta preimenovan u „Okvirni dokument“, čime se kvalitetnije odražava ustavna nadležnost svih nivoa vlasti u BiH u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja - saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Također, saglasnost je data, kako se dodaje, nakon što je Vlada zaprimila dopis šefa Delegacije Evropske unije u BiH u kojem su „sadržane garancije da će se u nastupajućem periodu intenzivno djelovati u pravcu otklanjanja svih nedostataka i problema u procesu programiranja sredstava pomoći Evropske unije u BiH na koje su institucije RS-a permanentno ukazivale, među kojima je posebno značajna nužnost smještanja procesa programiranja u nadležna tijela usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija, a nikako u tzv. 'sektorske radne grupe za programiranje', koje se, na inicijativu institucija u Sarajevu, nastoje uspostaviti izvan sistema koordinacije i bez saglasnosti Vlade RS-a“.

- U skladu sa zaključkom Vlade, nadležne institucije RS-a će nadgledati proces otklanjanja identifikovanih nedostataka i problema u procesu programiranja, te će od njegove uspješnosti zavisiti i naredni koraci Vlade RS-a u ovom kontekstu, dodaje se u saopćenju iz entitetske vlade.

(Fena/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...