REAGIRALA UPRAVA MOSTARSKOG ALUMINIJA: "Bescarinski uvoz nelegiranog aluminija neće proizvesti štetu nego korist"!

Mostarski kombinat nema nikakav direktan dodir niti s jednom ruskom tvrtkom, i ostaje neshvatljivo zašto je neko tržište određenim krugovima prihvatljivije od drugog, odnosno zašto se onda ne poteže pitanje kako to da ruski plin već 40 godina grije gotovo cijelu Bosnu, uključujući i Sarajevo (što je Aluminiju potpuno prihvatljiva i normalna stvar), navodi se u saopćenju uprave mostarskog Aluminija.

  • Ekonomija

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 1

Odluka Vijeća ministara BiH kojom je, s ciljem poticanja rasta proizvodnje i povećanja međunarodne konkurentnosti za čak 250 domaćih poduzeća, suspendirano niz carinskih pristojbi, naišla je na neočekivan napad u dijelu medijskog prostora, usmjeren protiv suspendiranja carine na uvoz nelegiranog aluminija.
Ova carinska stopa suspendirana na inicijativu Aluminija d.d. Mostar koju su, kroz proteklih godinu dana, detaljno analizirali na svim nivoima vlasti i, na koncu, podržali ministri i s federalnog i s državnog nivoa, prepoznavši izvrstan privredni potencijal i nikakvu štetu za državni interes, navodi se u saopćenju iz Aluminija.

Osim proizvodnje primarnog metala, Aluminij godišnje pretapa dodatnih 30 hiljada tona u ljevačkim pećima u Ljevaonici, koje pokreće plin, a najbrži način značajnog podizanja Aluminijevih proizvodnih kapaciteta upravo je povećanje količine toga pretapanja, što bi neznatno povisilo potrošnju plina i, s ukupnih 160.000 t (primarni i pretopljeni aluminij), tvorničku proizvodnju povećalo na rekordnih 184.000 t godišnje, u punom kapacitetu.

Sirovina za to je nelegirani aluminij kojega Aluminij ima kapacitet pretopiti 2000 t mjesečno, a kojega niko u zemljama EU i Cefte ne proizvodi, dok je za uvoz s drugih tržišta postojeća carinska stopa posao činila potpuno neisplativim. Ukidanjem te carine, Aluminij preko švicarskih i američkih tvrtki kreće s uvozom toga metala kojeg kooperanti dobavljaju s azijskog i afričkog tržišta. Taj posao će dovesti do godišnjeg porasta izvoza BiH u visini od čak 55 miliona US dolara, što će imati automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i penzijski sistem, kao i na rast zapošljavanja i javne potrošnje, navode iz Aluminija.

Dodaju da mostarski kombinat nema nikakav direktan dodir niti s jednom ruskom tvrtkom, a i da ima ostaje neshvatljivo zašto je neko tržište određenim krugovima prihvatljivije od drugog, odnosno zašto se onda ne poteže pitanje kako to da ruski plin već 40 godina grije gotovo cijelu Bosnu, uključujući i Sarajevo (što je Aluminiju potpuno prihvatljiva i normalna stvar).

Nadalje, pojašnjavaju iz mostarskog diva, kako niko osim Aluminija u BiH ne treba i ne koristi nelegirani aluminij, ovom Odlukom Vijeća ministara nikome nije nanesena šteta, a neaktivna carinska stopa pretvorila se u moćan mehanizam privrednog zamaha s gotovo nesagledivim pozitivnim učincima.
Zato ova inicijativa i podržana od Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Gospodarske komore FBiH.

Također, pošto je u medijskom napadu na Aluminij pomenuta i EP BiH, iz preduzeća upozoravaju kako je pojam štetni ugovor pravnom kvalifikacijom i kako nedokazana upotreba toga termina povlači odgovornost. Aluminij je ugovor s EP BiH lani sklopio po tržišnim uvjetima s referentne Mađarske berze za el. energiju, a s EP BiH ne posluje još od 30. juna ove godine, uslijed tržišnih poremećaja. No, svi su računi prema EP BiH izmireni avansno! Nadalje, posebno ističemo i kako Aluminijevo dugovanje prema Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne nije otpisano, nego je predmet tekućeg restrukturiranja naslijeđenih obaveza, navode iz mostarskog kombinata, te dodaju kako Aluminij nema niti mehanizme niti volju za svjetske urote.

Suspendiranje carinske stope na uvoz nelegiranog aluminija, dodaju, početak je državne brige za njene privredne subjekte od strateškog značaja, a medijsko obezvrjeđivanje tih istinski pozitivnih pomaka ne može voditi ničemu dobromu, zaključuje se u saopćenju.

Portal Žurnal.info objavio je da su suspendiranjem carina za Aluminij bh. vlasti mostarsku kompaniju prepustile Rusima, te da će BiH time na godišnjem nivou izgubiti 36 miliona KM, dok štetu će pretrpjeti i obje elektroprivrede u Federaciji BiH. Jedini dobitnici, kako tvrdi ovaj portal, su ruski poduzetnici koji će u BiH uvoziti nelegirani aluminij koji će biti prerađivan u pećima koje pokreće ruski plin.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...