NOVALIĆ PISAO ČELNICIMA PARLAMENTA: "Sazovite za vikend hitnu sjednicu oba doma federalnog parlamenta"!

Fadil Novalić, premijer FBiH, danas je pismeno tražio od predsjedavajućih oba doma federalnog parlamenta Edina Mušića i Lidije Bradara da tokom vikenda sazovu hitnu sjednicu domova kako bi razmatrali Budžet za 2018. godinu i Prijedlog zakona o penzionom fondu.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 1

Novalić je predložio da se na dnevnom redu nađe i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima po skraćenom postupku te Prijedlog odluke o Programu investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima-Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

 

"Neusvajanjem ovih zakona do kraja 2017. godine direktno se dovodi u pitanja finansijska stabilnost FBiH, čime se ugrožavaju isplate i obaveze koje smo obećali, prije svega prema borcima, penzionerima, invalidima, poljoprivrednicima, odnosno svim korisnicima Budžeta FBiH", naveo je Novalić.

 

Istakao je da bez usvojenog budžeta za 2018. godinu bit će nemoguće realizovati Sporazum Vlade FBiH i predstavnika boračkih saveza kao i druge isplate koje su planirali i obećali građanima, a koje su na višem nivou u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

 

"Poslovanje vanbudžetskih fondova bit će ugroženo zbog neusvajanja finansijskih planova, a neusvajanje Zakona o PIO-u direktno se dovodi u pitanje finansijska stabilnost Federalnog zavoda za PIO, što će za posljedicu imati neredovne isplate penzija u FBiH", napisao je Novalić.

 

Podsjetio je i da se sredstva klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, a koja su planirana za izgradnju infrastrukturnih projekata neće moći investirati bez donošenja Programa investiranja od Parlamenta FBiH.

 

"Imajući u vidu gore navedeno, te da je Vlada FBiH stvorila sve pretpostavke za donošenje navedenih zakonskih rješenja, tražim da se hitno pokrenu procedure propisane poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH za hitno sazivanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH", zaključio je Novalić.

 

Nedugo nakon Novalićevog poziva, oglasila se predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara saopćenjem u kome navodi kako ne postoje uvjeti da se sjednica Parlamenta održi preko vikenda. 

 

"Iako potpuno svjesna važnosti donošenja Budžeta Federacije BiH za 2018. godinu, vodeći se načelom odgovornosti kao i poštivanja procedura održavanja i donošenja akata najprije u Zastupničkom, a potom u Domu naroda, a u konsultacijama s kolegama do predsjedateljima, odlučila sam ne sazvati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predstojećeg vikenda", napisala je pored ostalog Lidija Bradara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...