PREDSJEDNIK KLUBA HRVATA U FEDERALNOM PARLAMENTU: "SDP-ov protuustavni čin zaustavit ćemo u Domu naroda"

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović nazvao je protuustavnim činom prijedlog Zakona o izbornim jedinicima i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF.

  • Politika

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 0

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je kako je nakon konsultacija s parlamentarnim strankama osigurana većina za usvajanje tog zakona, ustvrdivši kako se tim zakonom provodi presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

 

-Više je nego jasno i ustavno i pravno i politički da je upućivanje jednog takvog zakona u Federalni parlament protuustavan čin. Ako će entiteti donositi takve zakone, onda čemu služi Izborni zakon Bosne i Hercegovine?, upitao se Martinović komentirajući za Hrvatski Medijski Servis inicijativu SDP-a i DF-a

 

Mišljenja je kako se radi o pokušaju da se logikom preglasavanja takav zakon donese u Federalnom parlamentu.

 

Martinović kaže kako bi SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama u F BiH mogao, iako protuustavan biti usvojen u Zastupničkom domu, gdje bošnjačke stranke imaju većinu, ali ne vjeruje da bi mogao proći u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

-Kakvu je većinu gospodin Nikšić skupio nemam pojma, ali je činjenica da je zanemario jedan parlamentarni dom- Dom naroda, gdje Hrvati imaju veto po pitanju nacionalnog interesa, napomenuo je Martinović za HMS.

 

Podsjetimo, SDP-ov i DF-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu F BiH predviđa da se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih ako takav postoji u kantonalnoj skupštini, te da se Klub Srba, ukoliko nema dovoljno srpskih zastupnika u kantonalnim skupštinama popunjava sa stranačkih lista na kojima su srpski zastupnici imali najveći broj glasova.

 

 

Martinović kaže da se iz bliže prošlosti može vidjeti kako je logika funkcioniranja SDP-a logika preglasavanje Hrvata.

 

-Njihov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u F BiH je potpuno kriva interpretacija presude Ustavnog suda BiH. Njime se ne provod presuda Ustavnog suda BiH, jer da se provodi taj bi se zakon razmatrao u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže za HMS predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta fBiH.

 

Komentirajući Nikšićevu tvrdnju da “narodi ne mogu biti izborne jedinice” u izboru izaslanika u Federalni Dom naroda, Martinović se pita “u čemu je onda logika i bit postojanja Federacije BiH?”

 

-Federacija BiH je mješavina federacije naroda i federalnih jedinica- županija. Pogledamo li sadašnji ustroj jasno je da je koncepcija drugog doma Parlamenta FBiH- Doma naroda- i postojanje tri kluba gdje su predstavljena tri naroda nešto što je bitno i jasno. Jasno je da je posrijedi jedan pokušaj građanske, unitarne koncepcije da se, na neki način, kroz takav jedan zakon, kako oni to kažu, završi priča i nametne ono za što se oni zalažu - građanska opcija, koja je za hrvatski narod neprihvatljiva i koja se nikad neće dogoditi, naglašava Martinović.

 

Komentirajući razloge zbog kojih su zastupnici HDZ BiH- HNS napustili jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon čega je sjednica, na čijem se dnevnog redu trebao naći Proračun F BiH za 2018. i Zakon o MIO, prekinuta, Martinović je kazao kako je okidač za to bila incijativa zastupnika SDP-a da se iz prefiksa javnih poduzeća briše prefiks hrvatski i Herceg Bosna.

 

-Jasno je kako cijela ta priča i izglasavanje te njihove incijative na dnevni red Zastupničkog doma i ustvari povod za  ovo što se jučer dogodilo. Običnom čovjeku je jasno što SDP želi s ovom incijativom. Samo je neobično da se to uvrsti na dnevni red. SDP je na neki način obgrlio i stranke koje su u koaliciji s HDZ-om, odnosno HNS-om, a to je SDA i SBB. Tu nema ni iskrenosti, ni političke korektnosti, kaže Martinović.

 

Martinović kaže kako je jasno da do 1. januara Federacija BiH neće imati budžet za 2018.

 

Upitan može li se reći kako se vladajuća koalicija u F BiH raspala nakon što je Klub HDZ BiH- HNS bojkotirao jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, a Fahrudin Radončić najavio podnošenje ostavki SBB-ovih ministara u Vladi F BiH, Martinović je kazao kako je jasno da ovoj koaliciji “ne cvjetaju ruže” i da su bošnjačke stranke s nekoliko posljednjih inicijativa “krenule u predizbornu kampanju”.

 

Upitan što nas onda čeka u 2018., kako će vlast u FBiH uopće funkcionirati i je li realno očekivati prekomponiranje vladajuće koalicije devet mjeseci prije izbora Martinović je kazao:

 

-Vidjet ćemo što će se dogoditi narednih tjedana. Uglavnom, cijela ta priča nije dobra i mislim da ćemo u 2018., bar kad su u pitanju donošenje nekih važnih odluka, imati velikih problema.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...