LIDIJA BRADARA SE INATI: Neće sazvati sjednicu Doma naroda PFBiH za vikend, evo i zbog čega

- Bez obzira na činjenicu da sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH ovog vikenda neće biti, mi nastavljamo sa stalnim razgovorima čiji je cilj prevazilaženje postojećih problema glede parlamentarne većine, kao i pronalaska rješenja u najkraćem mogućem roku na način da niti jedna kategorija stanovnika, korisnika budžeta FBiH, ne trpi štetu - poručila je.

  • Politika

  • 29. Dec. 2017  29. Dec. 2017

  • 4

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Lidija Bradara je, iako potpuno svjesna važnosti donošenja budžeta FBiH za 2018. godinu, te vodeći se načelom odgovornosti, kao i poštivanja procedura održavanja i donošenja akata najprije u Zastupničkom, a potom u Domu naroda, a u konsultacijama s dopredsjedavajućima, odlučila da ne sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH predstojećeg vikenda.

Svoju opredjeljenost za donošenje budžeta na vrijeme, delegati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koji imaju više od dvotrećinske većine u Klubu Hrvata u Domu naroda, pokazali su donošenjem budžeta u zakonskom roku u kantonima u kojima su dio vladajuće većine, navodi se u saopćenju predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH.

Napomenula je da su delegati HDZ-a BiH opredjeljenost za takav razvoj događaja pokazali i na nivou Federacije BiH usvajanjem Nacrta budžeta 7. decembra, odnosno ostavljajući dovoljno vremena i prostora za donošenje Prijedloga budžeta za iduću godinu.

- Nažalost, razvoj događaja na političkoj sceni FBiH, koji uključuje i preglasavanje hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu u kojem su sudjelovali i zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), nisu nam ostavili vremena ni prostora za donošenje budžeta FBiH do kraja godine - istakla je Bradara.

Podsjetila je da budžet FBiH može biti usvojen samo ukoliko ga potvrde oba doma Federalnog parlamenta. Međutim, kazala je da razvoj jučerašnjih događaja u Zastupničkom domu ne daje nadu da bi ovaj Dom mogao osigurati potrebnu većinu tokom vikenda, uz načela poštivanja dogovora i partnerskih odnosa stranaka vladajuće većine.

- Bez obzira na činjenicu da sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH ovog vikenda neće biti, mi nastavljamo sa stalnim razgovorima čiji je cilj prevazilaženje postojećih problema glede parlamentarne većine, kao i pronalaska rješenja u najkraćem mogućem roku na način da niti jedna kategorija stanovnika, korisnika budžeta FBiH, ne trpi štetu - poručila je.

Osvrnula se i na današnji pismeni dopis predsjednika Vlade FBIH Fadila Novalića kojim je pozvao Parlament FBiH na hitno zasjedanje tokom vikenda, zahvališi i podržavši njegovu brigu za socijalnim mirom i stabilnosti Federacije BiH.

- Međutim, nije mi jasna potreba za ovim načinom komunikacije, dopisom koji je poslao tek iza podne i to prvenstveno medijima, pa tek onda rukovodstvu Parlamenta. Zakonodavna i izvršna vlast su na istom zadatku i samo zajedničkim djelovanjem i sinergijom stvari mogu funkcionirati. Stoga je poželjno da premijer više energije uloži u očuvanje parlamentarne većine i dobrih odnosa, čemu pak, ovakva pisma ne doprinose - smatra Bradara.

Kako bi javnosti pružili objektivnu sliku situacije te došli do rješenja, predložila je dijalog putem nekog od javnih medija, ukoliko se, kako je rekla, premijer Novalić nalazi u BiH.

- Premda ako nije, ostaje nejasno kako bi obrazložio budžet na eventualnim sjednicama tokom vikenda na kojima insistira? - upitala je Bradara.

Zaključila je da potvrda ministrice financija FBiH Jelke Miličević da je za prvi dio januara 2018. godine finansijska sigurnost Federacije BiH osigurana pruža određenu sigurnost, kao i činjenica da ipak postoji mogućnost izglasavanja budžeta u prvih desetak dana naredne godine.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...