PALENTA, PURA, KAČAMAK: Za samo 5 minuta napravite prilog u koji se zaklinju Talijani, POKLANJAMO DVA RECEPTA!

Kako su Talijani ljubitelji dobre kuhinje, osmislili su mnogo recepata sa jednim od svojih omiljenih priloga

  • Gastro

  • 31. Dec. 2017  31. Dec. 2017

  • 0

Danas je poslužuju s umakom od paradajza, gljivama, sirom, ribom ili dinstanim povrćem


Sastojci:
Za 4 osobe:
50 dag kukuruznog brašna
2 l vode
5 dag maslaca
2 žlice ribanog parmezana

Priprema:


Vodu posoliti, dodati maslac i staviti da prokuha. Kad voda provrije, postupno sipati kukuruzno brašno, stalno miješajući. Paziti da se ne stvaraju grudice. Palentu kuhati otprilike jedan sat, stalno miješajući.


Palenta se može spraviti i od kukuruzne krupice, tada je vrijeme kuhanja uvelike smanjeno, posebno ako se kupi ona vrsta krupice za koju je potrebno tek nekih 5 minuta.

 

 

Drugi recept koji predlažemo je kukuruzni izlijevak sa sirom

 

Sastojci:


300 g kravljeg sira
4 dl kiselog vrhnja
100 g šećera
4 jaja
200 g kukuruzne krupice
10 g vanilin šećera
1 žlica maslaca
korica limuna
prstohvat soli

Priprema:


U posudi izmješajte sir, vrhnje i jaja. Dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna i sol te na kraju umiješajte kukuruznu krupicu. Lim za pečenje premažemo maslacem i pobrašnimo te ulijemo smjesu izljevaka. Po želji možete još malo zaliti vrhnjem i pošećeriti. Peći stavljamo u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju razinu na 170°C oko 50 minuta.

 

Dobar tek!

 

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...