SJETNA NOVA GODINA: I dok povećava komunalne takse, ponižava socijalne kategorije, a RVI amputirca deložiraju iz stana, Fuad Kasumović večeras u Zenici organizuje dernek

SDA Zenica: ''Trećom odlukom bit će pogođene socijalne kategorije koje stanuju u takozvanim socijalnim stanovima, jer će za većinu njih biti povećana stanarina za 100 procenata, to jest sa 0,5 na jednu konvertibilnu marku po kvadratu stambene površine''

  • Mini market

  • 31. Dec. 2017  31. Dec. 2017

Na sjednici Gradskog vijeća Zenica, posljednjoj u ovoj godini, ustanovljena je nova većina na čelu sa Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom iz Nezavisnog bloka, a čine je Savez za bolju budućnost, SDP, Snaga centra, Demokratska fronta, BPS, Naša stranka i nezavisni vijećnik iz nacionalnih manjina.

''Na ovoj sjednici je spomenuta većina donijela niz katastrofalnih odluka kojima se drastično pogoršava život građana i funkcionisanje privrednih subjekata u Zenici.

Prvo, odlukom o višestrukom povećanju komunalnih taksi za privredne subjekte u našem gradu privrednici, kako javni, tako i privatni, stavljeni su u isti rang sa kladionicama.

Više je nego jasno da će na ovaj način doći do povećanja cijena njihovih usluga, a ova odluka će vrlo vjerovatno završiti na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Druga katastrofalna odluka je određivanje novog harača na stanove, kuće i garaže u iznosu od najmanje 5 konvertiblnih maraka mjesečno. Ovom će odlukom biti posebno pogođeni građani koji posjeduju stanove čija je kvadratura ispod 70 metara kvadratnih.

Trećom odlukom bit će pogođene socijalne kategorije koje stanuju u takozvanim socijalnim stanovima, jer će za većinu njih biti povećana stanarina za 100 procenata, to jest sa 0,5 na jednu konvertibilnu marku po kvadratu stambene površine.

Prostornim planom koji je, također, na sjednici Gradskog vijeća usvojila navedena nova većina data je saglasnost da se na privatnom zemljištu porodice Kasumović može graditi privredna zona.

Rezultat ove odluke bit će dodatno višemilionsko bogaćenje gradonačelnika Fuada Kasumovića, a vjerovatno i njegovih koalicionih partnera, jer će na teret budžeta Grada Zenice navedeno zemljište biti snabdjeveno svim potrebnim komunalnim priključcima, te prodato po basnoslovnoj cijeni.

Usvajanjem Prostornog plana grubo je narušeno demokratsko pravo mještana Nemile da se pitaju o trasi autoputa kroz njihovo naselje, jer je nova većina odlučila da ih ne pita, te da bez njihove saglasnosti pocijepa Nemilu na dva dijela.

Na kraju, želimo još jednom podvući da je pod dirigentskom palicom Fuada Kasumovića nova većina na najgori mogući način građanima Zenice čestitala novu 2018. godinu. Sramotno!'', stoji u saopštenju SDA Zenica.

A prema izvorima iz vrha Nezavisnog bloka do kojih je došla SB, dogovoren je zajednički nastup na Opštim izborima 2018. sa lokalnom zeničkom strankom Snaga centra.

I tako, dok Kasumović provodi silu i nepravdu, borci su tijelima branili stan RVI Nedžada Muharemovića iz Zenice iz stana koji je 2002., prema svim pravilima i propisima, kupio od Vahida Haseljića. Deložacija je odložena po treći put, a Muharemović ima ogromnu podršku saboraca i sugrađana, koja je svakim danom sve veća.

U tom stanu je do 1997. boravio Nermin Prguda. Njemu je stan, presudom Kantonalnog, a potom i Vrhovnog suda, prošle godine vraćen.

Posljednjeg radnog dana u ovoj godini Muharemović je bio na sastanku kod Fuada Kaumovića, ali se nisu uspjeli dogovoriti. Dobiće 30.000 KM, ali kaže da od tog novca ne može ništa.

A već danas, u Novogodišnjoj noći, Zeničane će, na Trgu Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće "Bosanka", zabavljati srbijanski bend ''Miligram''. Ne znamo koliko će to koštati građane Zenice, ali sigurno bi za te pare mogao riješiti pitanje RVI amputirca, kojeg već mjesecima pokušava deložirati iz stana.

''Miligram'' mu je, ipak, važniji.

(SB)

Vezane vijesti

trenutak ...