ZAR SE I TO SMATRA PRAVDOM: Ovih 10 stravičnih zlodjela legalno je u pojedinim zemljama svijeta

Zvuči nevjerojatno, ali u pojedinim državama u svijetu čak i danas, u moderno vrijeme, zakon ne ograničava pojedine stravične tradicije i nastranosti. 

 • Šareni svijet

 • 01. Jan. 2018  01. Jan. 2018

 • 0

Pritom ne govorimo o nekim opskurnim zemljama trećeg svijeta koje su rastrzane vječitim ratovima. Iznenadit ćete se kad vidite što je sve dozvoljeno u pojedinim državama.

 

 1. Kanibalizam

 

Kanibalizam je tehnički dozvoljen u mnogim državama SAD-a, ali i u pojedinim regijama Njemačke i Ujedinjenog kraljevstva. Ipak postoje određena ograničenja, pošto ubojstvo nije dozvoljeno, potencijalni kanibali bi smjeli da se hrane samo preminulima.

 

Armin Meives iz Njemačke je 2001. tražio dobrovoljnu žrtvu preko fetiš veb-sajta. Kada se "obrok" javio, Meives je dobrovoljca ubio, rasporio i zaledio kako bi ga kasnije pojeo. Meives je kasnije uhapšen i osuđen za ubojstvo.

 

 1. Nekrofilija

 

 Foto: Profimedia

 

Nekrofilija je svakako jedan od najodvratnijih i najstrašnijih činova, ali u pojedinim američkim državama nije nelegalna. Od 2015. su pedofilija, sodomija i bogohuljenje zabranjeni u Massachusetssu, ali nekrofilija i dalje nije.

 

Državni zastupnik Aaron Vega (45) pokušava to promijeniti. On je predložio zakon kojim bi se i službeno zabranio seksualni čin sa mrtvima. Njegov prijedlog inspiriran je slučajem kada su tri muškarca uhapšena jer su iskopali tijelo preminule žene i priznali stravičan motiv.

 

 1. Sodomija

 

U posljednih 6 godina su Danska, Švedska i pojedine države SAD zabranile sodomiju, odnosno odnos između čovjeka i životinja. U nekim drugim državama bestijalnost je zvanično ostala legalna. U Njemačkoj postoje "erotski zoološki vrtovi" koji apeliraju na ljude s ovim nastranim fetišom. 

 

Ovaj čin je također legalan u Mađarskoj, Finskoj, Meksiku, u američki državama Nevada, New Hampshire, Novi Meksiko, Ohio, Texas, Vermont, Zapadna Virginia i Wyoming. U Alabami je 2014. predložen zakon koji bi sodomiju "stavio van zakona", ali je guverner stavio veto.

 

 1. Incest

 

Iako je seksualni odnos između članova uže porodice zabranjen u većini zemalja, dekriminaliziran je u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. Zakoni ovih država zabranjuju krivično gonjenje roditelja, braće i sestara... ukoliko je odnos obavljen uz pristanak obje strane.

 

Foto: Profimedia

 

Dekriminalizacija incesta se također razmatra u Rumunjskoj. 

 

"Nije sve nemoralno također i ilegalno", rekao je Valerian Cioklei, pravni ekspert pri rumunjskom ministarstvu pravosuđa. U SAD je incest zabranjen u svih 50 država, ali pojedine ne kažnjavaju počinjeni akt.

 

 1. Genitalno sakaćenje

 

Genitalna mutilacija žena je definirana je kao totalno ili djelomično sakaćenje vanjskih dijelova genitalija koje pojedine zemlje tradicionalno vrše djevojčicama između četvrte i četrnaeste godine.

 

Iako je akt ilegalan u Australiji, Kanadi, SAD, u 9 europskih i u 18 afričkih država i dalje je rasprostranjen, kao i u nekoliko azijskih država. Procjenjuje se da je čak 140 milijuna žena u svijetu podvrgnuto ovoj stravičnoj praksi, te da svake godine tri milijuna djevojčica ili žena prolazi kroz isti horor. 

 

 1. Kastracija

 

U pojedinim situacijama u Kaliforniji, Floridi, Georgiji, Luisiani, Montani, Oregonu, Texasu i Wisconsinu dozvoljeno je izvršenje kemijske ili kirurške kastracije nad seksualnim prijestupnicima.

 

Od 2013. godine Estonija, Moldavija, Poljska, Rusija i Južna Koreja su također uvele kemijsku i kiruršku kastraciju kao kaznu.

 

Kemijska kastracija podrazumijeva da prestupnici vještački primaju ženski hormon estrogen koji njihov nivo testosterona smanjuje na "predpubertetski nivo".

 

 1. Silovanje

 

 Foto: Profimedia

 

U Indiji je mužu dozvoljeno da siluje svoju suprugu. Sudac u Delhiju je presudio da "čin silovanja ne postoji u braku". Slučaj je odjeknuo u javnosti pošto je žrtva otkrila da je potpisala bračne papire dok je bila drogirana protiv svoje volje.

 

Silovanje u braku nije zabranjeno ni u u Afganistanu, Kini, Pakistanu, Sudijskoj Arabiji... 

 

 1. Kazna javnog mučenja

 

Pravosudna tjelesna kazna primjenjuje se korištenjem štapova, bičeva, sječiva, palica... poput srednjovjekovnih običaja. 

 

Kazne su surove, te se osuđenici često izrazito dugo oporavljaju. Ovaj vid kazne legalan je na Bahamima, u Bocvani, Brunejima, Dominikani, Ekvadoru, Gujani, Indoneziji, Iranu, Maleziji, Nigeriji, Pakistanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Siera Leoneu, Singapuru, Sudanu, Svazilendu, Tanzaniji, Trinidad i Tobagu, Tuvaluu, Ujedinjenim arapaskim emiratima, Jemenu i Zimbabveu. 

 

 1. Kamenovanje

 

U nekim je zemljama propisan ovaj vid kazne. Muškarci su zakopani u zemlju do struka, žene do grudi, dok ih grupa dželata gađa kamenicama do smrti. Oni koji uspiju da se oslobode se puštaju na slobodu, ali je ženama to znatno teže, odnosno gotovo nemoguće.

 

Zakon također i propisuje točne dimenzije kamenica koje se mogu koristiti pri izvršenju kazne. Danas se kazna kamenovanjem primjenjuje u Afganistanu, Iranu, dijelovima Nigerije, Pakistanu, Sudanu i u Ujedinjenim arapskim emiratima. 

 

 1. Ropstvo

 

Unatoč 13. Amandmanu u Ustavu SAD kojim se ropstvo poništava, ono i dalje postoji u pojedinim dijelovima Amerike zahvaljujući takozvanoj "kaznenoj klauzuli" u Amandmanu. Ova klauzula dozvoljava da osuđenici robuju državi jer je se to smatra moralnim "pročišćenjem i vraćanjem duga državi"

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...