ALEKSANDAR POPOV, OTVORENO: „Srbija se miješala u unutrašnje stvari Makedonije, a u Crnoj Gori bio je puč u koji su umiješani Rusi“!

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov u razgovoru za Vijesti.ba analizirao je pozitivne i negativne trendove u regionu tokom 2017. te govorio o očekivanjima u 2018. godini

  • Politika

  • 02. Jan. 2018  

  • 2

Pozitivna je činjenica da je pažnja Evrope i međunarodne javnosti ponovo okrenuta ka Balkanu. No, to je znak da smo počeli praviti probleme, jer dok god ih ne pravimo, međunarodna zajednica nas se baš i ne sjeti, kazao je Popov.

Činjenica je da su i tokom 2017. godine u regionu nastavljeni stari trendovi da se međusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnjopolitičke svrhe i skretanje pažnje sa unutrašnjih problema. To je mana gotvo svih političara u regionu.

Ako se takvom može ocijeniti, pozitivna je činjenica da je pažnja Evrope i međunarodne javnosti ponovo okrenuta ka Balkanu. No, to je znak da smo počeli praviti probleme, jer dok kod ih ne pravimo, međunarodna zajednica nas se baš i ne sjeti.

Negativno je to što je ponovo u većoj mjeri počelo nadmetanje velikih sila Rusije, Amerike, pa čak i EU, oko uticaja na ovim prostorima. U toj priči posebno se kao mač na dvije stolice našla Srbija. Imali smo i njihovo miješanje u unutrašnje stvari u Makedoniji, što se moglo tragično završiti. Takođe, svi tvrde da je u Crnoj Gori bio puč u kojem su umiješani Rusi.

U 2017. nagoviješteni su svi trendovi koji će se dešavati u 2018. godini. Povećana pažnja međunarodne zajednice usmjerena ka Balkanu dovešće do promjena, a ostaje da se vidi da li će one biti pozitivne ili negativne. No, nešto će se morati dešavati, a ja očekujem da će biti pozitivno.

Moguće je da će perspektiva balkanskih zemalja za učlanjenje u EU biti jasnije definisana. No, povećana pažnja je i Rusije i Amerike, pa čak i Turske, što nije dobro, jer ponovo postajemo poligon za nadmetanje velikih sila. To nam previše ne ide u prilog.

Najbolje bi bilo da uticaj EU bude preovlađujući, jer oni najbolje razumiju problematiku i najviše ih se tiče. Na kraju krajeva, Zapadni Balkan je dio Evrope. Očigledno je da Amerika ne razumije stvar u potpunosti, jer je fokusirana na svoje globalne interese i tek kada joj se pažnja preusmjeri na ovaj dio Evrope, ona izađe sa nekom idejom i nekim planom. No, činjenica je da Evropa nije efikasna u onoj mjeri u kojoj je Amerika, koja otvoreno nastupa.

Nakon pet godina funkcionisanja Dejtonskog sporazuma bilo je jasno da takva BiH jednostavno ne može da funkcioniše. Dejtonski sporazum zaustavio je rat, ali nije napravio funkcionalnu državu od BiH. To je bilo vrijeme kada se nešto moglo lakše uraditi, jer su tada političari iz BiH itekako vodili računa o tome šta kaže međunarodna zajednica. Sada su stvari otišle predaleko.

S druge strane, u to vrijeme imali smo jako prisustvo međunarodne zajednice u BiH u liku visokog predstavnika koji se nije libio da primjenjuje bonska ovlašćenja. Takođe, tada Rusija nije bila kontra, kao što je to bio slučaj prošle godine, kada je predsjednik RS Milorad Dodik raspisao referendum o Danu RS. Rusija je na sjednici Vijeća za implementaciju mira o ovom pitanju izdvojila svoj stav.

Uzimajući u obzir sve ovo, pitanje je kako je moguće izvesti Dejton 2. Smatram da je to izvodivo isključivo uz saglasnost velikih sila. Osim toga, mora postojati jasan plan šta se Dejtonom 2 želi postići.

(SB / Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...