KRALJ ZIME: Ovo je 5 grešaka koje najčešće pravimo kod kuhanja graha...

Kakav bi to zima bila bez dobrog graha?

  • Gastro

  • 02. Jan. 2018  02. Jan. 2018

  • 0

Ali i sva ostala godišnja doba. Realno.

 

Ipak, da bi sve bilo kako treba, donosimo vam listu grešaka koje najčešće pravimo kod kuhanja graha. 

 

 

1. Kuhate ga predugo ili prekratko. Kuhanje graha prava je mala gastro „nauka“, jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac...) i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah. Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer niko ne želi jesti tvrdi sirovi grah. Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obje vrste graha redovito provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

 

2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah. Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata. Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šolja hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Za brzo namakanje, na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šoljica vruće vode, koju morate pustiti da zavre i ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

 

3. Ne stavljate dovoljno povrća. Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na crvenom luku, bijelom luku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršuna i celera.

 

4. Stavljate previše suhog mesa. Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu okus dima i „ubiti“ slatkoću koju daje povrće.

 

1. Pretjerujete sa začinima. To se prije svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su suhomesnati proizvodi sami po sebi jako slani. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni grah od kojeg se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju. 

 

(Zadovoljna/SB)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...