JAČAJU IMUNITET, SPRJEČAVAJU PREHLADU I GRIPU: Jedite ih češće, one su zimski čuvari zdravlja

Odlične su za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripe

  • Zdravlje

  • 03. Jan. 2018  

  • 0

Prokulica ili kelj papučar je vrsta kelja koja sadrži mnoge hranjive tvari potrebne za zdravlje. Sadrži mnogo indola, dušikovih spojeva, koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Imaju protuupalno djelovanje i mogu povećati razinu energije u tijelu. Prokulice su najbolje djelomično kuhane, zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.

Što sadrže prokulice?

Indoli

Prokulice sadrže velike količine indola, koji imaju antikancerogena svojstva i štite od nekih vrsta raka. Indoli su dušikovi spojevi koji stimuliraju jetru. Istraživanja u SAD-u su pokazala da pospješuju metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje iz tijela.

Folna kiselina

Kao bogat izvor folne kiseline, prokulice imaju zaštitnu ulogu od raka pluća. Istraživanja su pokazala da niske razine folne kiseline u krvi mogu utjecati na razvoj raka pluća, a stanice mogu postati podložnije formiranju tumora.

Vitamini

Osim folne kiseline, prokulice sadrže i vitamine B skupine (B1, B2, B3 i B6), vitamin C, vitamin A i vitamin K. Na 100 g sadrže 754 UI vitamina A, 85 mg vitamina C i 177 mcg vitamina K.

Minerali

Prokulice obiluju mineralima poput kalcija, fosfora, željeza, magnezija, kalija, natrija i selena. Na 100 g sadrže 42 mg kalcija, 1.4 mg željeza, 23 mg magnezija, 69 mg fosfora, 389 mg kalija, 25 mg natrija i 1.6 mcg selena.

Vlakna

Prokulice su bogate vlaknima. Na 100g sadrže 3.8 g vlakana.

Zdravstvene prednosti prokulica:

  • Smanjuju umor i povećavaju energiju
  • Potiču formiranje krvi, čime se povećava dotok kisika u stanice
  • Potiču rast stanica
  • Čine kožu i kosu mekanom i sjajnom
  • Čiste crijeva i eliminiraju zatvor
  • Jačaju imunološki sustav

Nutritivna vrijednost

100g prokulica sadrži 43 kcal, 3.4 g proteina, 9 g ugljikohidrata i 0.3 g masti.

Priprema

Vrlo je važno pridržavati se pravila o kuhanju prokulica kao bi se sačuvale sve njihove hranjive tvari. Prokulice je najbolje djelomično prokuhati u trajanju od 6-7 minuta. Sve preko toga uništava ono najzdravije u njima.

(SB / Kiwi)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...