BOLJI NEGO U SLASTIČARNI: Napravite domaći mousse od čokolade i oduševite ukućane

Idealan desert u hladnim danima, poklanjamo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 03. Jan. 2018  09. Jan. 2018

  • 0

Sastojci

 

Čokoladna masa

3 žumanjka

2 velike žlice šećera

250g čokolade za kuhanje

2 dcl slatkog vrhnja

 

Bijela masa

3 bjelanjka

2 velike žlice šećera

 

Za aromu

Sok od pola limuna

Naribana korica pola limuna

 

Za posipanje

žličica gorkog kakaoa

 

Priprema

 

Umutiti žumanjke sa šećerom, te ih staviti kuhati na paru i miksati dok se ne počnu zgušnjavati.

 

Dodati čokoladu natrganu na komadiće, miksati da se otopi i poveže sa žumanjcima.

 

U toplu smjesu umiješati slatko vrhnje.

 

Bjelanjke istući sa šećerom u čvrst snijeg na pari. Smjesa je gotova kad se šećer otopi i masa se počne hvatati za stijenke posude.

 

Umiješati špatulom kuhane bjelanjke u čokoladnu smjesu, dodati naribanu koricu i sok pola limuna, promiješati i ostavi na hladnom 2 sata.

 

Ohlađenu smjesu mikserom izmiksati dok ne postane čvrsta i povećanog volumena.

 

Servirati u zdjelice, te po želji posuti kakaom.

 

Dobar tek!

 

Autorica recepta: Rozalija Marija Vrcek

 

(SB / Coolinarka)

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...