IVANIĆ SPUSTIO DODIKU: "U vrijeme kada je trebalo podnijeti zahtjev, Vi ste javno rekli da ne želite prisustvo Puka na obilјežavanju 9. januara"!

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić uputio pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, u vezi s njegovim današnjim zahtjevom.

  • Politika

  • 05. Jan. 2018  05. Jan. 2018

  • 30

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću u kojem traži da „osigura učešće pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog narada u svečanom defileu povodom obilježavanja 'Dana RS'“, no dobio je odgovor koji ga dovodi u još težu situaciju nego je bio ranije. Ivanić mu je naime poručio da je sa zahtjevom dobrano zakasnio i da ne poznaje ni elementarne pravne norme.

Tekst Ivanićevog pisma prenosimo u cijelosti:

”Poštovani gospodine Dodik,

uvjeren sam da je Vama i Vašim saradnicima poznato da pravne norme propisuju da organizator manifestacije koji želi angažman Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka to treba zatražiti najmanje 30 dana prije održavanja manifestacije, što su institucije Republike Srpske svih ranijih godina činile. Informisan sam da Organizacioni odbor obilјežavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće u svečanom defileu pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, iako su donošenjem Zakona o Danu Republike Srpske ispunjeni svi pravni preduslovi za podnošenje tog zahtjeva.

U vrijeme kada je trebalo podnijeti zahtjev, Vi ste javno rekli da ne želite prisustvo Puka na obilјežavanju 9. januara. Današnje podnošenje zahtjeva meni, a ne nadležnim institucijama, i to samo par dana prije skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene, te Vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za Vaše. Iskreno mi je žao što je proslava 9. januara, umjesto da bude tačka na kojoj se pokazuje snaga i jedinstvo srpskog naroda, postala predmet političkih sukoba.

Sam niti jednim svojim potezom tome nisam dao ni najmanji doprinos i smatram to potpuno neprimjerenim, pa i sramnim.

Isto tako sam informisan od nadležnih institucija BiH da su zahtjevi Organizacionog odbora za upotrebom ratnih zastava i smještajem pripadnika Policije Republike Srpske u objektima OSBiH odobreni.

To su jedini zahtjevi koji su traženi od nadležnih institucija BiH i oni su, nadam se, na zajedničko zadovolјstvo, odobreni.

U mojoj isklјučivoj nadležnosti je mogućnost postrojavanja svečane jedinice Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, na način kako smo to uradili prošle godine. Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisustva Puka Vama i Organizacionom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatlјiv i nemam namjeru na tome insistirati.

Koristim priliku da Vam iskreno čestitam 9. januar i ujedno, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, poželim sve najbolјe”, navodi se u pismu člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića upućenog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...