SAD U OČAJU PORUČUJU RUSIJI: “Platit ćete visoku cijenu za podršku Iranu”

Evropska unija sve više diže glas protiv diktata iz Washingtona, Japan i Južna Koreja nimalo nisu oduševljeni ratnohuškačkom retorikom protiv Sjeverne Koreje, jer bi u slučaju sukoba bili prvi na udaru, a islamski svijet je ogorčen zbog američke odluke da se ozakoni širenje cionističke tvorevine na Istočni Jeruzalem, što znači dozvolu za proširenje Izraela na bilo koji teritorij kojeg odredi da pripada “povijesnoj židovskoj državi”

  • Svijet

  • 07. Jan. 2018  07. Jan. 2018

  • 1

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prosvjedima u Iranu, održanoj na njihovo insistiranje, našle u jedinstvenoj situaciji u povijesti postojanja ovog međunarodnog tijela i bez jednog glasa podrške, visoki dužnosnici u Washingtonu su doslovno kipjeli od bijesa.

Protiv Sjedinjenih Država su bili Rusija, koja je tražila da se sjednica uopće ne održi, potom Kina, Bolivija, Francuska i svi koji su iskoristili pravo glasa. Kasnije su se svi složili kako je to unutarnje pitanje Irana i da Vijeća sigurnosti tu nema što raspravljati, niti je to u nadležnosti ovog tijela.

Međutim, za SAD je i ovdje glavni krivac Rusija, da je zaista postalo dosadno slušati “Rusija je učinila ovo…”, “Rusija je učinila ono…”, a na društvenim mrežama pod oznakom #russiadidit možete naći šaljive objave nepodopština djece i kućnih ljubimaca s natpisom “kako je to učinila Rusija“.

Istina, Rusija je osujetila američki plan u Siriji, pomogla je Iranu da uspostavu kopneni koridor od Teherana, preko Bagdada do Damaska i dalje do Bejruta, izmiješala je svoje vojnika na jugu Sirije s iranskim dragovoljcima, čime jespriječeno izravno uplitanje Izraela u rat u Siriji. Nedavno je podržala Palestinu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom palestinske države u granicama iz 1967., kako je potvrđeno svim rezolucijama Vijeća sigurnosti i Ujedinjenih naroda.

Svi ovi koraci su uzrokovali duboke frustracije u Obaminoj i novoj Trumpovoj proizraelskoj administraciji, koje su kulminirale prijetnjom Moskvi da će “platiti račun zbog podrške koju pruža Iranu”. Iako upućena od svjetske velesile, ova prijetnja je više odraz dubokog očaja i razočaranja američke administracije zbog spomenutih poraza, a nabrojan je samo manji dio koji se odnosi na Siriju i Iran. Naravno, ima ih još, ali je to tema za dublju analizu.

“Rusija mora prestati pružati potporu iranskim vlastima. U suprotnom će platiti visoku cijenu”, nakon sastanka Vijeća sigurnosti je zaprijetio je Herbert McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, prenosi Newsweek. Umirovljeni general McMaster je rekao “kako u Kremlju ne vode računa o interesima vlastite zemlje, nego u svojoj vanjskoj politici samo žele smetati Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima”.

“Rusija će platiti visoku cijenu ako i dalje bude podržavala Iran i njegovu viziju Bliskog istoka”, upozorenje Herberta McMastera prenosi Newsweek. General McMaster je također pozvao međunarodnu zajednicu da se zajednički odupre ponašanju Teherana, “koje je uzrokovalo toliko patnje”.

Njegove riječi su upućene sedam dana nakon početka prosvjeda u Islamskoj Republici, koji su u početku bili okupljanje protiv korupcije i rasta cijena, a onda su se nekim čudom pretvorile u demonstracije sa zahtjevima za svrgavanje vlade. “U međuvremenu, Rusija ostaje jedan od najutjecajnijih saveznika Irana. Veze između zemalja su ojačale kada su Iran i Rusija ujedinili snage u spašavanju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada 2015. godine”, pojašnjava američki časopis.

McMaster je nazvao Iran i nuklearki program Sjeverne Koreje područja u kojima se preklapaju interesi Moskve i Washingtona. No, po njegovu mišljenju, odnedavno se ruske vlasti ponašaju kao da žele razljutiti Sjedinjene Države i njihove europske partnere, iako po pitanju Irana Washington nije dobio podršku nijedne iole utjecajnije zemlje u Europi, kao ni Europske komisije i drugih tijela EU.

“Kako pomoć jačanju Irana na Bliskom istoku ispunjava interese Rusije? Za to će platiti visoku cijenu”, obećao je McMaster. Istovremeno nije objasnio kakve bi posljedice mogla snositi Rusija: “Svaka zemlja, a posebno svaka arapska zemlja, mora shvatiti što Rusija radi. I Rusija mora platiti za svoju reputaciju, za pristup u regiji i pružanje podrške Iranu u njegovim iznimno destruktivnim aktivnostima.

Prema McMasteru, “akcije Moskve su već narušile njen ugled na međunarodnoj sceni”, što se vidjelo o stavu zemalja prema “ruskoj intervenciji” na američkim izborima i ukrajinskom sukobu. “Moramo se oduprijeti destabilizirajućem ponašanju Rusije” , rekao je američki dužnosnik. On smatra “kako je potrebno skinuti veo iza kojeg se kriju prave namjere ruskih vlasti”.

“Čim svako bude mogao vidjeti njihove planove, oni će u velikoj mjeri izgubiti sposobnost u sijanju nesigurnosti i praksu da u zajednicama jedne okreću protiv drugih”, tvrdi McMaster. Zapravo, izjava i prijetnje Herberta McMastera su razumljivi. Politika Sjedinjenih Država sve više iritira ne samo tradicionalne američke suparnike, nego i američke saveznike.

Evropska unija sve više diže glas protiv diktata iz Washingtona, Japan i Južna Koreja nimalo nisu oduševljeni ratnohuškačkom retorikom protiv Sjeverne Koreje, jer bi u slučaju sukoba bili prvi na udaru, a islamski svijet je ogorčen zbog američke odluke da se ozakoni širenje cionističke tvorevine na Istočni Jeruzalem, što znači dozvolu za proširenje Izraela na bilo koji teritorij kojeg odredi da pripada “povijesnoj židovskoj državi”.

Mnoge zemlje još uvijek strahuju i pod velikim su pritiskom Sjedinjenih Država, ali nedavno glasanje o statusu Jeruzalema u Ujedinjenim narodima i jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti posvećena Iranu su znak ozbiljnih proturječja među “saveznicima” i neslaganja većeg dijela svijeta s američkom politikom općenito.

Prijetnje i pokušaj prebacivanja odgovornosti na Rusiju su očajnički čin Herberta McMastera da se Moskvu optuži za destabilizaciju zemalja, rušenje vlada, intervencionističku politiku, uplitanje u unutarnje poslove suverenih država i sve što karakterizira američku vanjsku politiku još od 1823. i “Doktrine Monroe“, koja je kasnije u raznim oblicima i na različite načine primjenjivana diljem svijeta, sve do danas.

(Logično/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...