SKANDAL U HRVATSKOJ: “Drugi mirovinski stup je ‘trojanski konj’ za naivne”

Nova mirovinska reforma, najavljena od strane ministra Marka Pavića u dnevniku Nove TV, predstavljena je kao veliki napredak koji će omogućiti više radnih mjesta; najavljeni su razni programi za žene, vrtiće i poslodavce kojima će biti smanjeni porezi

  • Regija

  • 08. Jan. 2018  08. Jan. 2018

  • 0

Kao i svaka do sada medijski prezentirana reforma i ova je trebala stvoriti nadu u bolje sutra, ne samo umirovljenicima, nego i aktivnoj hrvatskoj populaciji. Ministar Marko Pavić je vrlo vješto prezentirao detalje putem “brojeva”, da bi na kraju izjavio nešto što je novinare ostavilo bez riječi.

Na pitanje novinara: Što je s novcem iz mirovinskih fondova i jesu li naše mirovine udvostručile izloženost riskantnim obveznicama, ministar Pavić odgovara: „Mirovinski fondovi su sigurni, 73 posto njihovih ulaganja je u državne obveznice, dakle tu je apsolutna sigurnost.

Vrlo mala je izloženost dionicama. Ostatak je u stranim obveznicama i kao takvi su sigurni. Želja nam je reformom vidjeti mogućnost povećanja ulaganja u drugi mirovinski fond, kako bi se osigurala adekvatnost mirovina, vaših, mojih i mirovina svih onih rođenih nakon 1962. koji će ulaziti u mirovinu.”

Jeste li dobro shvatili šta je ministar izjavio? Niste? Evo sada će te vidjeti o čemu se radi i kako se zadužuju hrvatski građani, bez ikakve reakcije medija i osoba iz struke.

U Hrvatskoj postoje tri mirovinska stupa. Prvi i drugi su obvezni, a treći je fakultativan - dobrovoljan.

Prvi mirovinski stup se temelji na međugeneracijskoj solidarnosti tj. oni koji rade danas, izdvajaju novac putem doprinosa za mirovne današnjih umirovljenika. Osim doprinosa, ovaj prvi mirovinski stup se financira i iz proračuna, kojeg pune svi građani Republike Hrvatske.

Drugi obvezni mirovinski stup je individualna kapitalizirana štednja. Svako uplaćuje novac na svoj posebni račun kojim upravljaju privatni mirovinski fondovi, koji taj novac ulažu s ciljem da na njemu zarade i time pokriju godišnju inflaciju koja svake godine umanjuje vrijednost štednji. U normalnim zemljama, odakle dolaze ovi privatni mirovinski fondovi, novac iz mirovinskih fondova se ulaže u gospodarstvo kako novac ne bi “spavao”. Ta ulaganja omogućavaju rast privatnih poduzeća, a time i naše kapitalizirane štednje. Za mirovinske fondove rade stručne osobe “aktuari” koji vode računa da ta ulaganja ne budu rizična, a za što su dobro plaćeni, kao i cjelokupna organizacija mirovinskih fondova koja je najčešće u rukama stranih privatnih banaka.

Kako smo pročitali iz izjave ministra Pavića, većina novca je uložena u državne obveznice.

Što su ustvari državne obveznice? Jednostavnim riječima rečeno, državi treba novac da pokrije svoje proračunske rupe. Ona uzima naš novac preko mirovinskih fondova koji su u ovom slučaju posrednici. Država se obvezuje da će taj novac vratiti uz kamate. Ne osiguranicima, nego mirovinskim fondovima koji će od tih kamata odbiti svoje troškove, a jedan manji dio iskoristiti i uvećati našu štednju.

Jeste li konačno shvatili “prevaru” ili ne? Niste? Idemo dalje…

Mirovinski fondovi posuđuju naš novac državi iza koje stojimo mi i garantiramo da će dug biti vraćen. Mirovinski fondovi “usput” uzimaju kamate za svoje „usluge“. Mi sâmi sebi posuđujemo novac i garantiramo da će biti vraćen, a za to plaćamo mirovinske fondove koji ne uzimaju nikakav rizik.

Da ipak pojednostavimo. Ispada da smo totalni imbecili i da ne znamo novac iz našeg lijevog džepa prebaciti u naš desni džep, nego pitamo strani privatni mirovinski fond da to učini svojom rukom, te ćemo mu zbog toga platiti na stotine, ako ne i milijarde kuna, maraka, dinara...

Isto je to skoro svugdje u regiji, Hrvatska je sada isplivala samo kao primjer.

(Logično/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...