IDEALAN POPODNEVNI DESERT: Poklanjamo recept za pitu od jabuka i krušaka s mrvicama od maslaca

Pita od jabuka i krušaka sa mrvicama prava je poslastica za svaki dan

  • Gastro

  • 09. Jan. 2018  09. Jan. 2018

  • 0

POTREBNO:

Za podlogu:

3 šalice brašna

4 žlice šećera

175 g maslaca

3-4 žlice hladne vode

Za nadjev:

5 jabuka

3 kruške

3 vanilin šećera

1 limun

4 žlice pekmeza od marelice

Za mrvice:

150 g brašna

150 g maslaca

80 g šećera

PRIPREMA:

Za podlogu pomiješati brašno i šećer, dodati maslac sobne temperature pa uz dodavanje vode umijesiti prhko tijesto. Omotati ga folijom i staviti na hladno dok pripremate voće za nadjev.

Jabuke i kruške oguliti i nasjeckati na kockice ili listiće. Pokapati ih sokom limuna i vanilin šećerom pa promiješati.

Za mrvice pomiješati brašno i šećer, dodati maslac narezan na komadiće pa rukama mijesiti dok se ne naprave sitne mrvice.

U kalup za pite koji prethodno treba malo namastiti i pobrašniti, staviti tijesto za podlogu pa ga razvući dlanovima i prstima preko cijele površine. Uzdići prstima i rub kako bi nadjev ostao unutar tijesta.

Podlogu premazati pekmezom pa preko svega rasporediti nadjev od jabuka i krušaka. Posipati preko svega ravnomjerno pripremljene mrvice.

Peći u pećnici na 180ºC 30 minuta. Pita je gotova kada mrvice dobiju lijepu zlaćano smećkastu boju.

Kolač servirati posipan šećerom u prahu.

Dobar tek!

(SB / Recepti)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...