KARADŽIĆ PITA TADIĆA: "Gdje je mojih pet miliona dolara?!"

- Ono što se nekad radilo na zapadu sada se primjenjivalo u srcu Evrope. To je jedna anglosaksonska prevara, odnosno kolonizacija evropskog prava i običaja. Pozvao bih otvoreno Tadića i sve one koji su bili u njegovom kabinetu da se izjasne o tome ko je uzeo novac. Ako je neko to lično uzeo, to je kriminal, bez obzira što je to nagrada. Svi su oni bili na čelu nečega i neko od njih je taj novac uzeo.

  • Mini market

  • 12. Jan. 2018  12. Jan. 2018

  • 3

Goran Petronijević, beogradski advokat koji je bio angažovan i na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, gostujući na TV Pink pozvao je Borisa Tadića da kaže gdje je nestao novac koji je uzet za njegovo hapšenje.

Advokat je izjavio da tokom prve polovine 2018. godine očekuje zakazanu sjednicu po žalbama odbrane i tužilaštva u slučaju Radovan Karadžić.

- Novi mehanizam nema sudiju koji već nije postupao po određenom predmetu, a sada će opet postupati. U Haškom tribunalu, u ovom sazivu sudija, nema nijednog sudije koji je, po mišljenju bilo kog svetskog stručnjaka, sposoban i spreman da nepristrasno i objektivno pristupi preispitivanju žalbi za Karadžića, Mladića, eventualno Stanišića i tako dalje. Svi oni su ranije već izrazili svoje stavove o situacijama koje su u vezi - recimo za Srebrenicu, Sarajevo itd. i već su sudili i presuđivali nepovoljno u predmetima koji su već završeni pred tribunalom - rekao je Petronijević.

Za izlaznu strategiju, kako je istakao, trebalo je pozvati nove sudije koje dosad nisu sudile u Hagu i dati im da učestvuju u žalbenom postupku.

- Znam na koji je način zasnovana krivica Radovana Karadžića, znam da njegovog učešća i uloge nema u brojnim događajima, znam da su brojni događaji navodno dokazani, a zapravo nisu. Kada bismo imali situaciju da dođu nove sudije, bio bih optimista, ovako sam vrlo pesimističan - kaže Petronijević.

Udruženi zločinački poduhvat, za koji se optužuje Karadžić, podrazumijeva da se optuže svi rukovodioci Vojske Srbije, policijsko i vojno rukovodstvo, kao i pripadnici ovih snaga, što vodi do zaključka da se individualna odgovornost anulira i da se uspostavi kolektivna odgovornost jednog naroda, istakao je ovaj advokat.

- Hrvati se koprcaju i neće da prihvate istinu, međutim dosad je zajednički zločinački poduhvat bio primenjivan samo u odnosu na Srbe. To nikoga nije bolelo i svi su ćutali, a sada kada je usmjeren na nekog drugog kažu "Pa, ovo ne valja!". Pričamo 15 godina da ovo nije pravni već kvazi-pravni institut koji anulira osnovno načelo krivične odgovornosti, svih krivično-pravnih sistema sveta, a to je individualna odgovornost - podvukao je Petronijević.

- Nikad neću zaboraviti izglede lica sudija i tužilaca kada smo pred njih izveli nekoliko zaštićenih svedoka, muslimana, koji su pristali da izađu i kažu istinu. Njihovi iskazi bili su vrlo relevantni. Jedan od njih bio je oficir Nasera Orića za događanja u Srebrenici, jedan je bio prvi i glavni pratilac Alije Izetbegovića u vreme rata. Kada su se oni pojavili i rekli svoje, tužilaštvo je pitalo samo, verovatno nemajući drugi argument, zašto se nisu pojavili ranije. To je pravo licemerje i pokazuje svu naopakost shvatanja Haškog tribunala - kaže advokat.

Prema srpskoj vladi su, kako ističe, u Haškom tribunalu imali takav odnos da su znali da nisu kompaktni, pa su pokušavali vaninstitucionalnim, američkim vestern sredstvima da raspišu potjernicu i nagradu za nekim.

- Ono što se nekad radilo na zapadu sada se primenjivalo u srcu Evrope. To je jedna anglosaksonska prevara, odnosno kolonizacija evropskog prava i običaja. Pozvao bih otvoreno Tadića i sve one koji su bili u njegovom kabinetu da se izjasne o tome ko je uzeo novac. Ako je neko to lično uzeo, to je kriminal, bez obzira što je to nagrada. Svi su oni bili na čelu nečega i neko od njih je taj novac uzeo. Iz Bramercovog izveštaja vidimo da je pokojni gospodin Rakić neprekidno bio kod njega u kabinetu i odatle koordinirao sa Tadićem i timom u Srbiji - onda je jasno ko je uzeo novac - ističe Petronijević.

Ovo, kako dodaje, nije jedini slučaj, pa je novac uzet i za generala Ratka Mladića.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...