EKSKLUZIVNO; ŠTA JE ĆELO REKAO SDB-u O RADONČIĆU: "Halilović i Radončić govorili su mi da je Alija Izetbegović najveći krivac za stradanje muslimanskog naroda"

Portal "Slobodna Bosna" prije nekoliko dana objavio je dijelove iskaza Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, i "konsultanta" u "Avazu". kojeg je krajem 1993. godine dao načelniku Sektora državne bezbjednosti Sarajeva Enveru Mujezinoviću kada je, pored ostalog, govorio o svome odnosu sa Ramizom Delalićem Ćelom, ratnim komandantom 9. brigade Armije BiH

  • Mini market

  • 15. Jan. 2018  15. Jan. 2018

  • 8

Radončić je tada saslušan kao šef kabineta načelnika Štaba Armije BiH Sefera Halilovića, a nakon što je u akciji "Trebević" i obračunu sa odmetnutih komandantima Mušanom Topalovićem Cacom, koji je tada likvidiran, i Delalićem, koji je nakon predaje uhapšen i zatvoren, vršena istraga o ulozi i utjecaju Halilovića na njih dvojicu.

Podsjećamo, Radončić je tada rekao Mujezinoviću kako je prema Delaliću imao "animozitet" zbog "podle ucjene" kojom je prisilio njegovu svastiku, "a možda i ženu sa kojom živim" da sa njim "legnu" u zamjenu za oslobađanje brata kojio se nalazio "u četničkom zarobljeništvu".

RAZGOVORI SA HALILOVIĆEM I RADONČIĆEM

U sklopu iste istrage u SDB-u Sarajevo ispitan je i Ramiz Delalić-Ćelo, a dijelove njegovog iskaza u kojem govori o svojim (čestim) kontaktima sa Fahrudinom Radončićem i Seferom Halilovićem "SB" ekskluzivno objavljuje.

Ramiz Delalić je odgovarao na pitanja u vezi sa pobunom koje su njegova brigada zajedno sa jedinicom kojom je komandovao Mušan Topalović Caco izvele početkom jula 1993. godine kada su blokirale centar Sarajeva i, navodno, namjeravale zauzeti zgrade Predsjedništva BiH, MUP-a BiH i Glavnog štaba Armije.

Delalić je tokom saslušanja rekao da je imao informacije da MUP priprema akciju hapšenja njega i Topalovića, pa su "preventivno" blokirali dijelove općine Stari grad gdje su bile smještene njihove komande.

Delalić u izjavi kaže da je dva dana nakon toga incidenta otišao u kabinet Sefera Halilovića. (Radončić je u svojoj izjavi kazao kako je Ćelo Delalić to radio dva puta semično)

"Sefer mi je u razgovoru kod njega u Štabu rekao da se moram paziti jer će MUP RBiH pokušati sve nas da likvidira, posebno mene, što im ovaj put nije uspjelo. Dodao je da "su dobili dobar šamar i da to neće preboljeti". Insistirao je na uvezivanju i zajedništvu "Delti", 9.mtbr. i 10.bbr, rekavši da nas ne smiju razdvojiti. Naredni dana Sefer mi je u više navrata rekao da se neki ljudi moraju "odraditi"...

Kada je u MUP pivođen Fahro Radončić, Sefer mi je rekao ovo za Muslimovića i čovjeka koji radi kod Komandanta (Rasima Delića)... Ja sam inače bio u lošim odnosima sa Fikretom Muslimovićem i Sefer je ovo pokušao iskoristiti kako bih ja "odradio" Fikreta Muslimovića. U prilog ovoga, Fahro Radončić mi je, prije nego što je izašao list "AS" u kojem je objavljen tekst o KOS-ovcima, pokazao kod Sefera u kancelariji sudsku dokumentaciju koja tereti Fikreta Muslimovića. (Riječ je o izjavi Seada Rekića, bivšeg oficira KOS-a JNA, koju je dao tokom istrage u SDB-u Sarajevo, op. SB) Rekao je da on i Sefer imaju dokaze protiv Muslimovića koju će objavii u AS-u te da je on bio i ostao KOS-ovac, te da će on uticati na njegovo smjenjivanje".

Ramiz Delalić dalje kaže da mu je "Radončić dao te papire, odnosno zapisnike sa saslušanja u istrazi oko Rekića iz Višeg vojnog suda u Sarajevu, a zadatak mi je bio da o njihovom sadržaju upoznam komandu moje brigade i borce, te što više građana kako bi se stvorilo nezadovoljstvo prema Fikretu Muslimoviću i uticalo na njegovu smjenu".

Delalić kaže da je dokumentaciju uzeo i odnio u komandu svoje brigade, ali da ju je bacio kada mu je pomoćnik za bezbjednost u njegovoj brigadi Tomo Jurić (kasnije, nakon rata, komesar policije Kantona Sarajevo) rekao: "Donio si mi bombu, nosi mi ovo iz kancelarije".

SEFER I FAHRO SU REKLI DA IMAJU "TAJNI PLAN"

Delalić je inspektorima SDB-a prepričao i sadržaje koje je vodio u Štabu Armije BiH sa Seferom Halilolovićem i šefom njegovog kabineta Fahrudinom Radončićem.

"U razgovorima sa mnom Sefer i Radončić su omalovažavali predsjednika Predsjedništva RBiH, govoreći da je on krivac za velika stradanja muslimanskkg naroda. Sefer mi je pred Radončićem, nakon njegovog privođenja u MUP i oslobađanja, rekao da postoje planovi sa kojim bi me oni trebali informisati. Da li se to krije od mene, ili za to nije bilo vrijeme, uglavnom mi ga nisu rekli. Prije mislim da za to nije bilo vrijeme."

Ramiz Delalić je tada, prije 26 godina kazao da su mu "Sefer i Radončić rekli da sam ja jedini komandant od Sandžaklija koji nešto vrijedi u ovom gradu i da se nastoji i mene skinuti obrazlažući to atakom na narod Sandžaka u Sarajevu. Govorili su da jačaju tenzije protiv Sandžaklija, da se oni maltretiraju, te da treba privući što veći broj Sandžaklija. A jednom prilikom mi je Sefer pomenuo da on namjerava osnovati Sandžačku brigadu od boraca iz Sandžaka"...

Ramiz Delalić je ubrzo nakon predaje i hapšenja u akciji Trebević, oktobra 1993.godine pušten iz pritvora. Jedno vrijeme je proveo u inozemstvu, u Italiji i Njemačkoj. U proljeće 1995. godine, tokom pokušaja deblokade Sarajeva, vraćen je u Armiju BiH i imenovan za komandanta jednog bataljona.

Ubijen je u julu 2007.godine ispred svoga stana u Sarajevu. Za njegovu likvidaciju sumnjiči se Naser Kelmendi kome se sudi na Kosovu, te nekoliko osoba iz sarajevskog poslovnog i kriminalnog miljea, pored ostalih Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja, Naser Orić, Ekrem Lekić.

(Priredio Senad Avdić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...