DOMAĆE JE NAJBOLJE: Napravite genijalnu lepinju s ajvarom i oduševite ukućane

Najbolja je kad je topla, a idealna za doručak ili večeru

  • Gastro

  • 18. Jan. 2018  18. Jan. 2018

  • 0

 

Sastojci

 

Za tijesto:

 

280 g bijelog ili pšeničnog brašna

1 mala kašika soli (7g)

1 kesica kvasca

70 g sitno sjeckanog špinata

50 ml mlijeka

120 ml vode

1 velika kašika maslinovog ulja

1 mala kašika meda

 

Za punjenje:

5 velikih kašika ajvara (po želji)

50 g ribanog sira

 

 

Priprema

 

Pripremiti sve sastojke za tijesto:

Špinat isjecite na što sitnije, pa pomiješajte brašno, kvasac, sol, maslinovo ulje, med i mljeko s vodom (treba biti mlako nikako prevruće), te sve skupa umijesiti da se dobije glatko tijesto.

 

Pokriti tijesto i ostaviti 30 minuta na toplom da naraste.

 

Nakon što je tijesto nadošlo podijeliti ga na dva jednaka dijela.

 

Razviti jedan dio tijesta oko 1 cm debljine u krug otprilike 26 cm.

 

Preko njega premazati ajvar pa ga poklopiti s drugim dijelom tijesta. Staviti lepinju na pleh obložen papirom za pečenje, krajeve obavezno saviti da ajvar ne iscuri.

 

Ostaviti da miruje 20 minuta.

 

Tijesto posuti sirom i staviti lepinju da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta.

 

 

Posluživanje

 

Izvrsna lepinja služi se topla uz jogurt.

 

Prijatno!

 

(SB / Coolinarka)

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...