ZVIZDIĆ ODBRUSIO SDP-u: „Za četiri godine vaše vlasti BiH se nije ni milimetar približila EU i NATO savezu“

„U vezi sa informacijama koje su danas objavljene u medijima i u vezi sa špekulativnim pismom koje je uputio SDP u vezi sa Upitnikom koji Bosna i Hercegovina treba dostaviti Evropskoj komisiji, zbog javnosti sam dužan da pojasnim nekoliko činjenica“, veli predsjedavajući Vijeća ministara BiH

  • Mini market

  • 19. Jan. 2018  19. Jan. 2018

  • 4

Reakciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića prenosimo u cjelosti:

"Vijeće ministara BiH je nakon osam godina blokade evropskog i NATO puta od strane stranaka koje danas najglasnije iskazuju 'lažnu' zabrinutost, uspjelo otkloniti naslijeđene zastoje i snažno ubrzati evropske integracije BiH.

Upravo zbog navedenih činjenica da je ovo Vijeće ministara BiH uspjelo nadoknaditi nedostatak odgovornosti i nerad SDP-ovih kadrova, SDP pokušava zluradim politikantskim saopštenjima ubijediti javnost u ispravnost njihovih stavova, prešućujući javnosti činjenicu da se odgovorima na pitanja iz Upitnika ne mijenjaju zakoni, niti se bilo šta prihvata, niti odgovori na pitanja imaju supremaciju nad važećim zakonskim okvirom. Upitnik je baziran isključivo na načelu ustavnih nadležnosti, visokom nivou stručnosti i na prikazu aktuelnog stanja u državi. Na ovim principima su bazirani svi odgovori BIH.

Zbog svega navedenog, a posebno zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina u vrijeme SDP-ove vladavine stagnirala dok su ostale zemlje regiona napredovale, bilo bi neophodno da upravo SDP da javnosti precizan odgovor zašto su osam godina blokirali evropski i NATO put naše države? Ili odgovor na pitanje, zašto rukovodeći kadrovi SDP-a nisu uradili ništa od obaveza koje je, posebno u periodu od 2010. do 2015., imala Bosna i Hercegovina u vezi sa EU integracijama? Šta su na evropskim integracijama BiH radili kadrovi SDP-a u vrijeme dok su susjedi Bosne i Hercegovine pravili progres i dobili kandidatski status: Crna Gora 2010, Srbija 2012, a Albamija 2014?

Odgovor je da kadrovi SDP-a nisu ništa uradili u vezi sa EU integracijama BiH. Zbog toga današnja “zabrinutost” SDP-a predstavlja vrhunac licemjerstva i providan pokušaj da se natjeraju građani BiH da zaborave katastrofalne rezultate SDP-ove vladavine, koja će ostati upamćena po višegodišnjoj blokadi evropskog puta BiH.

Još je drastičniji primjer SDP-ove blokade NATO puta BiH, što je bio očiti ustupak SNSD-u kao tadašnjem, a prema aktuelnim informacijama i tajnim sastancima lidera SDP-a i SNSD-a, i sadašnjem političkom partneru. Naime, kadrovi SDP-a su i tada, kao i danas bili i ostali 'zabrinuti' za NATO proces, ali nisu pokrenuli, kako bi se dodvorili svom savezniku Dodiku, uknjižbu niti jedne lokacije kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, zbog čega BiH nije mogla napredovati na putu NATO integracija.

Upravo su aktuelno Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH pokrenuli i završili registraciju više od 30 lokacija vojne imovine, čime su stvoreni uvjeti za aktivaciju MAP-a, kao izuzetno važnog koraka BiH ka NATO integracijama.

Dakle, želim građanima BiH, posebno mladim ljudima, ponoviti pozitivnu i radosnu vijest da će Upitnik brzo biti dostavljen Evropskoj komisiji u Briselu, da će BiH dobiti kandidatski status, čime će nepovratno biti potvrđena evropska perspektiva BiH, biće aktiviran MAP za BiH, što će biti naredni i ključni korak ka NATO integracijama i jačanju ambijenta mira, sigurnosti i stabilnosti, a građani BiH će, i to je najvažnija poruka za hronično neinformisani i politikantski SDP, dati konačni sud o radu ove vlasti".

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...