OTKRIVEN UNIVERZALAN TEST ZA RANO DIJAGNOSTICIRANJE RAKA: „Napokon imamo tehnologiju, ovo će smanjiti smrtnost“

CancerSEEK je test krvi čiji cilj je rano otkriti stanice zaražene rakom. Naučnici s John Hopkinsa su usmjerili istraživanje ka pronalasku ranih indikatora raka kako bi smanjili njegove posljedice....

  • Zdravlje

  • 20. Jan. 2018  20. Jan. 2018

  • 0

alt

Novorazvijeni test krvi ima potencijal da promijeni način na koji ljekari rade pretrage za provjeru rakom zahvaćenih stanica, tvrde istraživači. Naučnici na Univerzitetu Johns Hopkins u SAD-u razvili su test za koji tvrde da otkriva osam vrsta raka i pomaže identificirati mjesto bolesti.

Objašnjavaju da test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena i procjenjuje količinu osam različitih proteina u krvi koji se obično oslobađaju kod ljudi oboljelih od raka, piše britanski Daily Mail.

Istraživači su potvrdili da je test kod ispitanika u prosjeku učinkovito dijagnosticirao 70 posto stanica zahvaćenih rakom. Pokazao se 98 posto učinkovit kod otkrivanja raka jajnika, te 33 posto učinkovit kod otkrivanja raka dojke.

Pomoću testa rak je otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crijevu, plućima i dojkama. Za pet vrsta rakova - jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka dosad nije bilo testova za ljude koji nisu bili visokorizični, a ovaj test je pokazao prisutnost raka u rasponu od 69 do 98 posto, ovisno o kojem se raku radi.

U 83 posto slučajeva, test je čak mogao locirati gdje je rak anatomski smješten.

Korištenje kombinacije odabranih biomarkera za rano otkrivanje raka ima potencijal da promijeni način na koji tražimo rak, a temelji se na istom principu na temelju kojeg se kombiniraju lijekovi za liječenje raka - izjavio je autor istraživanja Nickolas Papadopoulos.

- Novost u našem testiranju je da imamo mogućnost zajedno provjeriti više vrsta DNK mutacija zajedno s razinom više različitih proteina kako bi mogli donijeti krajnju procjenu - objasnio je Cristian Tomasetti, vanredni profesor onkologije i biostatistike na John Hopkinsu.

Učinkovitost testa je provjerena na 1005 ispitanika s rakom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, kolorektuma, pluća ili dojke.

- Iako test ne detektira svaki rak, on identificira više vrsta rakova koji bi vjerovatno inače ostali neotkriveni. Ovo može biti veliki korak ka ranom otkrivanju karcinoma te bi u konačnici mogao spasiti mnoge živote - izjavio je profesor onkologije Bert Vogelstein.

- Mnoge od najperspektivnijih metoda liječenja raka danas pomažu samo malom broju oboljelih od raka, a smatramo ih velikim napretkom u liječenju. Ako ćemo napredovati u ranom otkrivanju raka, moramo ga početi gledati na realniji način, priznajući da niti jedan test neće otkriti sve vrste raka. Ovaj test je idući korak u promjeni fokusa istraživanja vezanih za rak, koji se sada usmjeravaju na zadnji stadij raka, a trebaju se usmjeriti na prvi stadij jer samo tako ćemo u budućnosti smanjiti broj umrlih od raka - objasnio je Voglestein.

- Ovo izgleda obećavajuće, ali potrebno je još mnogo istraživanja i testiranja prije nego što uopće možemo uzeti u obzir ovaj test za rano otkrivanje raka - izjavio je Mangesh Thorat, zamjenik direktora Jedinice za klinička ispitivanja Bart na univerzitetu Queen Mary.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...