TOPLO PREDJELO ZA UŽITAK I ZDRAVLJE: Poklanjamo recept za izvrsnu kremastu juhu od mrkve i đumbira

Jedno od najpoznatijih povrća na svijetu i omiljeni, zdravi začin u ovoj ukusnoj kombinaciji izvrsno funkcioniraju u ovom predjelu

  • Gastro

  • 22. Jan. 2018  22. Jan. 2018

  • 0

Sastojci: (za 4 osobe)

 

2 jušne žlice maslaca

2 čajne žličice usitnjenog, svježeg đumbira

700 gr očišćene i narezane mrkve

20 dkg krumpira, narezanog na kockice (po želji) 

jedna i pol čajna žličica soli 

½ čajne žličice crnog papra

1 litra vode ili temeljca od povrća 

listovi peršina za ukras


Priprema: 

 

Otopite maslac na laganoj vatri, u dubljoj posudi. Dodajte đumbir i kratko promiješajte. Dodajte potom mrkvu, krumpir, sol i papar i dinstajte 10 minuta, uz povremeno miješanje.

Dodajte vodu ili temeljac, ostavite da zavrije, smanjite vatru i ostavite 15 minuta. Neka smjesa ključa, polako, da povrće jako omekša. 

 

Sklonite posudu s vatre, izlijte tekućinu i povrće u posudu ili u blender. Blenderom ili štapnim mikserom napravite glatki pire. 

Vratite pire u posudu (prije toga posudu isperite) i na laganoj vatri podgrijte juhu. Ako vam je pregusta, dodajte još vode ili temeljca, po želji. 
 

Ukrasite listovima svježeg peršina i poslužite toplo. 

 

 

(SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...