MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite krofne s pekmezom prema starinskom receptu  

Poklanjamo recept za domaće krofne, jer su daleko bolje od kupovnih

  • Gastro

  • 25. Jan. 2018  

  • 0

 

Sastojci

 

5 šalica brašna

2 jaja

1/3 šalice šećera

2 vrećice suhog kvasca

1/4 šalice otopljenog margarina

1/4 šalice ulja

1.5 šalica mlijeka

3/4 žličice soli

1-1.5 l ulja

 

Priprema

 

Suhi kvasac ubacite u brašno ili ga razmutite u toplom mlijeku, promiješajte i pustite 5 minuta da odradi.

 

Jajima dodajte šećer i izmućkajte ih.

 

Toj smjesi dodajte ulje i rastopljeni margarin pa mlijeko.

 

Dodavati  brašno postupno u smjesu i umutiti mikserom.

Ako je potrebno dodajte još brašna, tijesto treba biti na rubu ljepljivosti, ali da se ipak ne lijepi.

 

Prebacite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte krpom pa stavite na toplo mjesto da odstoji i udvostruči se u obujmu.

 

Naraslo tijesto još malo zamijesite rukama i stavite ga na pobrašnjenu podlogu pa razvaljajte.

 

Izrezujte krugove i slažite ih na pobrašnjeni papir za pečenje.

Prekrijte ih ponovno krpom da još jednom odstoje i udvostruče se u obujmu.

 

U dobro zagrijano ulje (otprilike 1-1.5l) stavljajte dignute krofne tako da donja strana koja je bila na papiru za pečenje bude okrenuta prema gore.

 

Pecite ih otprilike 3 minute sa svake strane ili dok ne porumene.

 

Gotove krofne punite pekmezom (ubrizgati špricom) i pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!

 

(SB / Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...