BARIŠA ČOLAK „Građanska BiH znači dominacija većinskog naroda“

Optužbe da HDZ dijeli BiH i da vodi Tuđmanovu politiku je samo izgovor za ovu drugu politiku- velikobošnjačku, kazao je tokom gostovanja u Novom danu na N1 Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

  • Politika

  • 25. Jan. 2018  25. Jan. 2018

  • 8

O čemu raspravljate danas u Domu naroda Parlamenta BiH. Da li je budžet u fokusu?

Jeste. Danas imamo raspravu i nadam se da će doći do usvajanja proračuna institucija BiH. Očekujem da će tako biti i vjerujem da će ići u tome pravcu.

Jučer je velikom većinom usvojena Rezolucija o BiH u Vijeću Evrope. Kako ste doživjeli poruke koje su uputili izaslanici koje se prvenstveno odnose na ustavne reforme, sprovođenje odluka Ustavnog i Evropskog suda i izmjenu Izbornog zakona, te da političari u BiH ne govore više da je nemoguće nego da preuzmu odgovornost. U kojoj mjeri je HDZ odgovoran zbog ovakve ocjene stanja u BiH?

Odgovornost je svih aktera koji obnašaju političku vlast. Međutim, moja stranka i ja dijelimo stav da se političke reforme nisu smjele staviti u drugi plan, u odnosu na ekonomske. Mislim da smo trebali raditi paralelno političke reforme i ekonomske. Smatramo da ekonomske reforme nisu moguće ako ih ne prate političke. Moramo provodite presude Evropskog suda za ljudska prava, ali jednako tako i odluke Ustavnog suda BiH. Nalazimo se u jednom delikatnom vremenu, izbornom. Mislim da imamo vremena za izmjenu Izbornog zakona ali se mora usvojiti odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

Šta za Vas znači ova Rezolucija Vijeća Evrope?

Svakom odgovornom čovjeku koji se bavi ovim poslom znači. Međutim znate kako se odlučuje u BiH. Ponudili smo rješenje za nekoliko otvorenih pitanja, izašli smo prvi sa prijedlogom izmjene Izbornog zakona i tim smo pokazali koliko smo ozbiljni. S druge strane, prijedlog SDA nema nikakve veze sa odlukom Ustavnog suda. Ne možete poći od neustavnog rješenja i tražiti kompromis.

Na Federalnom parlamentu je došlo do žestoke rasprave između opozicije i SDA i HDZ. Kako komentirate optužbe opozicija da ni HDZ ni SDA zapravo ne žele da do dogovora dođe?

Mi smo sa svojim prijedlogom išli u najboljoj namjeri da otvorimo jednu demokratsku raspravu da vidimo zašto naš prijedlog nije dobar i zašto ne može proći. Ja još nisam čuo niti jedan objektivan razloga zašto naš prijedlog nije dobar.

Kazali ste da niste čuli nikakvu kritiku, a mnogi gosti u emisijama N1, koji dolaze iz hrvatskog naroda, kazali su da je prijedlog HNS-a diskriminirajući?

Znate da je najveći broj stranaka sa hrvatskim predznakom okupljeni oko HNS-a. To što pojedinci koji sebe nazivaju strankom, a nemaju praktično niti jednog zastupnika, odnosno vijećnika na razini općinskog vijeća ili su se utemeljili pred izbore i onda im se da toliki prostor da kažu nešto što nisu istine i što nisu činjenice. Naš prijedlog je potpuno usklađen sa odlukom Ustavnog suda koja kaže da mora biti legitimno zastupanje. Opći princip demokracije je da jedan narod ne bira predstavnike drugome.

Moramo li poštovati odluke Haškog suda?

Htjeli ili ne mi nemamo mogućnost da ih ne poštujemo. Naravno da ako mislim da neka presuda nije pravična, nije zasnovana na dokazima - da imam pravo to komentirati i da imam svoje mišljenje.

U Rezoluciji o BiH se ističe da je bilo dosta nacionalističke retorike nakon presude Prliću i drugima. Vaš komentar na izjave Dragana Čovića?

Mogao bih citirati šta je predsjednik rekao, ali nemam potrebe biti njegov advokat. Njegove izjave se izvlače iz konteksta. Problem je i u medijima koji ne prenose izjave u cijelosti. Naravno da se ima pravo kazati što se misli o presudi. Tu je toliko bilo propusta koje može vidjeti objektivni promatrač.

Vijeće Evrope poručuje da je Bosna i Hercegovina etnokratija, a ne demokratija. Koliko je HDZ u svojim prijedlozima mislio o ostalima?

Što znači mislili na ostale. Ta građanska prava i legitimiše kada se tiče domova nije se ni diralo. Ovo se možete riješiti samo provedbom odluka Evropskog suda za ljudska prava, tj. promjenom Ustava BiH.

Kako komentirate kandidaturu Željka Komšića?

Već viđeno. Mi smo imali takva dva slučaja ranije. Ako neko misli da će to stabilizirati političke prilike u BiH onda se vara. Nemam ništa protiv Komšića. Ako nema potporu hrvatskog naroda onda ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH.

Komšić stalno ističe da ga nisi birali Bošnjaci, nego građani?

Ne možete vi ignorirati volju jednog naroda na takav način. To nije fer i nije moguće. Ovdje treba ostati dosljedan Ustavu BiH.

Željko Komšić kaže da HDZ dijeli državu i da vodi politiku Franje Tuđmana?

To su obične gluposti. Pustite Tuđmana i Tuđmanovu politiku. Kako mislite da Hrvati mogu podijeliti BiH s obzirom na disperziju Hrvata. To vam je samo izgovor za ovu drugu politiku - velikobošnjačku. Građanska BiH znači dominacija većinskog naroda. Imali smo to i u bivšoj državi, to ne vodi ničemu. Mislim da što prije ljudi to shvate bit će nam svima bolje.

(N1/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...