SJEĆANJA NA DAYTON MILOŠEVIĆEVOG DIPLOMATE : "Niko osim mene nije želio kazati Krajišniku da je Milošević dao Sarajevo: kad sam mu rekao, onesvijestio se"!

Tog trenutka Momilo Krajišnik je pao kao svijeća, udario je glavom o pod i povrijedio se. Vujović piše da mu je dao čašu vode i zvao medicinsku ekipu da pomogne tadašnjem predsjedniku Skupštine Republike Srpske.

  • Mini market

  • 25. Jan. 2018  25. Jan. 2018

  • 1

Nebojša Vujović, nekadašnji diplomata SR Jugoslavije u Washingtonu, koji je bio član delegacije te države na mirovnim pregovorima u Daytonu, napisao je knjigu pod naslovom "Posljednji let iz Dejtona" u kojoj opisuje burne događaje koji se odvijali tokom mirovnih pregovora u američkoj vojnoj bazi u novembru 1995.godine.

Dnevni list "Politika" prenosi dio iz knjige u kojem Vujović piše o pregovorima oko budućeg statusa Sarajeva na kojima je bio svjedok i učesnik.

"Milošević je uradio sve što su Amerikanci sugerisali i podsetio je da je održao svaku svoju reč, da je sve ispunio, a da je sada na muslimanima da urade svoje i da konačno pristanu. Kirstofer (državni sekretar SAD, primj. SB) je tada zatražio od Miloševića jedan simboličan gest i ustupak, a to je da se Muslimanima daju brda oko Sarajeva sa kojih su srpske snage pucale na Sarajevo. Milošević je rekao: "U redu. Daću. Ali, neka to bude poslednja stvar koju od nas traže". Voren Kristofer, američki državni sekretar, je na to rekao da ne zna da li će to biti posljedni zahtev muslimana, ali naglasio je da će to sigurno biti poslednji zahtev kojeg će on preneti u njihovo ime".

Nebojša Vujović piše da je nastao problem kada je tu informaciju trebalo prenijeti delegaciji Srba iz BiH, čiji predstavnici nisu prisustvovali tom razgovoru. Milošević je tada naredio Milanu Milutinoviću, ministru vanjskih poslova SRJ, da Momčilu Krajišniku prenese vijest o ustupanju Sarajeva Federaciji BiH. No, Milutinović nije želio da izvrši taj zadatak, pa je autoru knjige, diplomati kojem je bio nadređen rekao: "Nebojša, ti ćeš otići kod Krajišnika da mu to kažeš, ja ne mogu".

"Otišao sam kod Krajišnikove sobe i pokucao mu na vrata", sjeća se Vujović, kojeg je Krajišnik upitao šta ima novo.

"Na zahtev Vorena Kristofera, Milošević je dao Vogošću i brda oko Sarajeva Muslimanima. Kristofer je to tražio u njihovo ime, s obzirom na veliku simboliku i političku važnost za muslimane, jer se sa tih brda pucalo po Sarajevu", odgovorio je Vujović.

Tog trenutka Momilo Krajišnik je pao kao svijeća, udario je glavom o pod i povrijedio se. Vujović piše da mu je dao čašu vode i zvao medicinsku ekipu da pomogne tadašnjem predsjedniku Skupštine Republike Srpske.

("Politika", "SB")

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...