TAJNA TITOVA IMOVINA: Niko nije znao za vilu u Maroku...

Skrivani dokumenti pokazuju da je tajna služba bila u strahu od curenja informacija o Titovom basnoslovnom bogatstvu

  • Mini market

  • 30. Jan. 2018  30. Jan. 2018

  • 0

U izvještaju savezne službe državne bezbednosti od 31. listopada 1984. navodi se da postoji mogućnost objave popisa imovine preminulog Josipa Broza koja ima "ogromnu vrijednost", navodi srpski Blic pozivajući se na povjerljive dokumente jugoslavenske tajne službe. Činjenica da je Titova imovina bila tako vrijedna može imati nesagledive posljedice po ugled doživotnog predsjednika, stoji u tom dokumentu. "Brojni automobili, ordeni druga Tita, kuće u Dobanovcima i Maroku, kolekcija umjetničkih slika, zlatni nakit, kristalni predmeti, biblioteka i dr".

Na izvještaju piše da je u pitanju specijalna informacija koja je državna tajna strogo povjerljiva i samo za osobno informiranje, vjerojatno članova Predsjedništva SFRJ.

"Za protekle dvije godine Jovanka Broz ostvarila je brojne kontakte s advokatima, najprije s pokojnim Filom Filotom, a zatim i njegovim sinom Tomom. Razgovorima Jovanke Broz s odvjetnicima prisustvovala je vježbenica Vesna Vojvodić. Pošto su razgovori vođeni u stanu Tome File, istim su prisustvovali i članovi obitelji Fila", piše izvještaj.

Jovanka je, osim rješavanja statusnih pitanja, iskoristila sastanke pa je detaljno upoznala odvjetnike sa situacijom u kojoj se nalazi. Navodila je lica i imena, kao i događaje koji su, po njenoj procjeni, doprinijeli njenoj teškoj situaciji. Optužila je pojedine rukovoditelje, kao i rukovodstvo u cjelini da su odgovorni za njenu situaciju, ali i situaciju u zemlji, pišu obavještajci.

Konstatira se da je DB zabilježila Jovankino dostavljanje odvjetnicima kopija pisama upućenih najvažnijim rukovoditeljima SFRJ.

"Preko odvjetnika Tome File Jovanka Broz je prije dvadesetak dana uputila 4. Općinskom sudu u Beogradu, gdje se vodi ostavinski postupak, popis stvari koje po njenoj procjeni pripadaju njoj ili pak trebaju ući u ostavinsku masu. Navedene stvari predstavljaju ogromnu vrijednost", piše u izvještaju.

"Ocjenjujemo da bi eventualna zloupotreba ovih popisa i drugih pisanih materijala Jovanke Broz od odvjetnika ili nekog drugog lica mogla imati nesagledive posljedice po ugled i djelo druga Tita i zemlje u cjelini", zaključuje se u izvještaju DB-a namijenjenog rukovoditeljima SFRJ.

Zaključuje se da će "imajući u vidu susrete Jovanke broz s odvjetnikom Tomom Filom, SDB i dalje poduzimati odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja bilo koje vrste zloupotrebe od odvjetnika".

Spomenuti odvjetnik je, u razgovoru za Blic, kazao da je bio svjestan da je pod promatranjem čim se Jovanka Broz obratila njegovom ocu. "Jedan odvjetnik iz Njemačke, koji je znao da je zastupam, ponudio mi je 1.000 dolara po stranici za njene memoare i da ih donesem u Frankfurt gdje je bio velik sajam knjiga. To je tada bio ogroman novac. Rekao sam Jovanki - ako bih pošao za Frankfurt ne bih stigao živ ni do vrata kuće. Zbog toga su me samo jednom zvali i to tadašnji šef DB-a Srbije. Rekao mi je samo: 'Nadam se da ste dovoljno pametni'. Odgovorio sam da jesam i to je bio cijeli razgovor. Bojali su se da ne objavim neke dokumente i toga sam bio svjestan i nije mi padalo na pamet da to uradim. To je bilo vrijeme kad te mrak pojeo. Samo te nema više", prisjetio se Fila.

Kaže da je Jovanku primao u obiteljskoj kući zato što se nadao da ga ne prisluškuju.

"Izgleda su ozvučili i kuću. Razgovarali smo samo Jovanka i ja. Moja majka je unosila kavu, a kada ona nije tu, to je radila pripravnica Vesna Vojvodić koja je poslije otišla u Kanadu. Ubrzo nakon što je Jovanka došla, pozvao me neki tip iz DB i ponudio mi da pišem izvještaje o sastancima s njom rekavši da će služba biti na mojoj strani. Tomu Filu ne može nitko kupiti. Nisam ni Jovanki naplatio zastupanje", govori je Fila.

On napominje da su postojala tri popisa Titove imovine, a da je na četvrtom bila imovina za koju je tadašnja vlast mislila da je treba naslijediti obitelj.

"Pitali smo veleposlanika Maroka za tu vilu, a on nam je rekao da je čuo, ali da ništa nije uknjiženo i ne zna gdje je", tvrdi Fila.

(Blic/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...