TRADICIONALNO U HERCEGOVINI: Recept za hercegovačke smokvare...

U smokvare ide pekmez od smokava, a ako ga nemate dovoljno, može i pekmez od jabuka jednu trećinu mjere, a ostalo pekmez od smokava

  • Gastro

  • 30. Jan. 2018  30. Jan. 2018

  • 0

SASTOJCI:

 

tijesto (šolja od 200ml)

dvije šolje vode

jedna šolja ulja

pola šolje pekmeza

dvije čaše brašna

pola šolje kukuruznog brašna

jedan prašak za pecivo

Zaljev (šolja od 200ml)

pola šolje šećera

jedna šolja vode

jedna šolja pekmeza

 

PRIPREMA: 

 

U smokvare ide pekmez od smokava, a ako ga nemate dovoljno, može i pekmez od jabuka jednu trećinu mjere, a ostalo pekmez od smokava.


Podsjećaju na pekmezne hurmašice. No, vi stavite pekmez koji želite.

Dvije šolje vode, šolju ulja, pola šolje pekmeza (mjera je šolja od 2 dl), nasuti u šerpu, promiješati, pa neka prokuha. Neka se malo masa prohladi.

Promiješati žicom, dodati 2 čaše brašna i pola šolje kukuruznog brašna. Umiješati dobro.

Kada se ohladi, dodati jedan prašak za pecivo. Opet žicom izmješati.

Otkidati komadiće tijesta veličine kivija i praviti kuglice. Rastanjiti ih na otprilike 7 mm.

Redati u čistu tepsiju, ne treba ni brašniti ni uljiti.

Peći smokvare 20 minuta na 190°C.

Zaljev praviti pred kraj pečenja od pola šolje šećera, šolje vode i šolje pekmeza. Neka samo prokuha.

 

Kada izvadite iz rerne smokvare, a zaljev prokuhao, neka se par minuta ohlade. Vruće smokvare preliti iz kutljače vrućim zaljevom. Po želji posuti mljevenim orasima.

 

Prijatno!:)

 

(Bosanski kuhar/Slobodna Bosna)

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...