OPERATIVNI KOMANDANT OPERACIJE „ALTHEA“ POSJETIO GK EUFOR-a: Ako bezbjednost bude ugrožena, NATO može angažovati rezervne snage

Zamjenik vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu i operativni komandant operacije “Althea” general James Everard može angažovati dodatne rezervne snage i rasporediti ih u Višenacionalni bataljon EUFOR-a u zoni operacije prema Sporazumu ¨Berlin plus¨, ako to iziskuje bezbjednosna situacija u BiH, saopšteno je iz EUFOR-a.

  • Društvo

  • 31. Jan. 2018  31. Jan. 2018

  • 0

Operativni komandant operacije “Altea” James Everard, komandant EUFOR-a Anton Waldner i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč saglasili su se da su vježbe obuke koje su izvedene proteklih mjeseci sa Odjeljenjem za osposobljavanje i obuku i Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a bile veoma korisne za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

General Everard boravio je u rutinskoj radnoj posjeti Glavnoj komandi EUFOR-a u Sarajevu (baza Butmir), a povod je bio razgovor o podršci koju EUFOR pruža Bosni i Hercegovini pri održavanju bezbjednog okruženja, saopšteno je iz EUFOR-a.

Generala Everarda dočekao je general Waldner uz počasnu jedinicu koju su činili pripadnici Višenacionalnog bataljona, što su, ustvari, rezervne snage EUFOR-a u zoni operacije.

U saopštenju se napominje da, kao operativni komandant, general Everard može angažovati dodatne rezervne snage i rasporediti ih u ovaj bataljon prema Sporazumu ¨Berlin plus¨, ako to iziskuje bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini.

Sporazum ¨Berlin plus¨ omogućava Evropskoj uniji da u svojim mirovnim operacijama koristi vojne kapacitete i rezervne snage NATO-a, a taj sporazum je jedinstven i odnosi se samo na operaciju ¨Altea¨, dodaje se u saopštenju iz EUFOR-a.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. januara, general Everard je razgovarao i sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalom Antom Jelečom.

U saopštenju iz EUFOR-a dodaje se da je general Everard razgovarao i sa stručnjacima i višim vojnim osobljem EUFOR-a o ključnim aspektima budućnosti te misije u Bosni i Hercegovini.

I dok je raspoređivanje rezervnih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u okviru godišnje vježbe ¨Brzi odgovor¨ prilika za EUFOR, Oružane snage i organe za provođenje zakona BiH za zajedničku obuku, u središtu ove posjete bila je dugoročna pomoć obuci koju pružaju EUFOR i zemlje članice Evropske unije i NATO-a, navodi se u saopštenju.

“Podrška EUFOR-a sigurnom okruženju dio je sveobuhvatnog pristupa Evropske unije Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskoj budućnosti”, piše u današnjem saopštenju EUFOR-a.

Odjeljenje EUFOR-a za osposobljavanje i obuku pruža Oružanim snagama Bosne i Hercegovine vojnu, stručnu i tehničku pomoć iz raznih oblasti obuke, a prošle godine samo neke od njih bile su rastavljanje viškova naoružanja i vojne opreme, operacije pružanja pomoći pri prirodnim katastrofama i nesrećama i bezbjednost letenja.

(BHRT/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...