SNSD VIDI OPASNOST U BROJU 112: "Radi se o prijenosu nadležnosti"

U ovom slučaju ne radi se o uspostavljanju bilo kakvog novog operativnog centra, tvrdi poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, nego se dopunama Zakona uređuje ova oblast i osigurava da se svi pozive na 112 usmjere nadležnim institucijama.

  • Vijesti

  • 31. Jan. 2018  

  • 5

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić upozorila je da je Vijeće ministara prekoračilo svoje nadležnosti predlažući dopune Zakona o komunikacijama kojim se tretira oblast uvođenja broja 112.

U obrazloženju tog zakonskog rješenja navedeno je da to predstavlja važan element učinkovitog sistema zaštite i spašavanja, ali Majkić je tokom rasprave o dopunama tog zakona večeras na sjednici Predstavničkog doma navela da to i sada postoji ističući da se radi o prijenosu nadležnosti.

Predložene dopune zakona imaju za cilj uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije na cijeloj teritoriji BiH, a potom uspostavljanje sistema hitnih poziva u okviru mjerodavnih službi, na primjer entitetskih tijela civilne zaštite, napomenuto je u obrazloženju zakona.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković odbacio navode Majkić da se u ovom slučaju radi o prijenosu nadležnosti te je napomenuo da će zakon podržati kazavši da su u vrijeme kada je SNSD bio dio vlasti brojne nadležnosti prebačene sa entiteta na državu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović upozorio je da se ovdje radi o mnogo većoj i široj slici budući da se radi o uvođenju jedinstvenog evropskog broja te je pozvao Majkić da kaže koji je to broj u Srbiji ili bilo kojoj zemlji u Evropi za hitne slučajeve.

U ovom slučaju ne radi se o uspostavljanju bilo kakvog novog operativnog centra, tvrdi poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, nego se dopunama Zakona uređuje ova oblast i osigurava da se svi pozive na 112 usmjere nadležnim institucijama.

Bez obzira na ovakve stavove većine poslanika, poslanik SNSD-a Lazar Prodanović jasno je najavio da ta stranka dopune Zakona o komunikacijama neće podržati jer nema saglasnosti za donošenje tog zakona.

U dopunama zakona navodi se i da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH.

Telekomunikacijski operater nakon usvajanja dopuna zakona bit će dužan operativnim centrima za prijem i obradu poziva na broj 112 i hitnim službama prema kojima je poziv upućen, bez novčane nadoknade, dostavljati sve raspoložive podatke o ostvarenom pozivu na broj 112.

O tom zakonskom rješenju poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...