DANI PONOSA I SLAVE: Rusija danas obilježava 75 godina od najkrvavije bitke u povijesti, ovako je izgledala bitka za Staljingrad (VIDEO)

Rusija danas obilježava 75. obljetnicu sovjetske pobjede u bitki za Staljingrad, u kojoj su nacisti pretrpjeli prvi veliki poraz u Drugom svjetskom ratu i koju Rusi obilježavaju kao veliku prekretnicu koja je zaustavila širenje nacizma u Europi

  • Šareni svijet

  • 02. Feb. 2018  02. Feb. 2018

  • 0

Bitka za Staljingrad, koja je trajala od 23. kolovoza 1942. do 2. veljače 1943. godine, jedna je od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu te jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti. Smatra se da je bila psihološka prekretnica rata, a Staljingrad je ujedno bio krajnja točka prodora njemačkog Wehrmachta u dubinu teritorija tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Sama bitka se vodila na širem području Staljingrada, koji se danas zove Volgograd, a sastojala se od njemačke opsade južnog dijela grada, borbe unutar grada i sovjetske protuofenzive u kojoj su uništene ili zarobljene preostale snage sila Osovine na tom području.

Sile Osovine su u ovoj bitki izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom bojištu i od tog se gubitka nisu uspjele oporaviti. Za Sovjete je pobjeda kod Staljingrada značila početak oslobađanja domovine i prvi korak ka pobjedi nad nacističkom Njemačkom.

Pored strateškog značenja, osvajanje Staljingrada bi, zbog svog imena, za Hitlera imalo veliku ideološku i propagandnu važnost. I njegovom oponentu Staljinu grad je imao veliko simbolično značenje pa je, usprkos tome što je bio pod strašnim pritiskom ograničenog vremena i sredstava, naredio da svi koji su dovoljno snažni da drže pušku moraju biti upućeni u obranu grada. U tom razdoblju rata Crvena armija nije mogla ravnopravno voditi mobilne operacije s njemačkim snagama. No perspektiva vođenja borbi unutar velikog gradskog područja, u kojem će dominirati oružje kratkog dometa, minimizirala je ovu nadmoć Nijemaca.

Prema proračunima Staljinova vrhovnog zapovjedništva, unatoč milijunu poginulih i više od tri milijuna zarobljenih pripadnika Crvene armije, imali su još 16 milijuna sovjetskih građana u vojno sposobnoj starosti.

S druge strane, Wehrmacht je do tada imao milijun poginulih, ranjenih ili nestalih vojnika, a od ukupnog broja tenkova koji su sudjelovali na početku operacije Barbarossa još je samo svaki deseti bio potpuno u funkciji. No Hitler je polazio od pretpostavke da je 'neprijatelj svoju rezervu potrošio u prvoj ratnoj zimi', stoga je zahtijevao od svojih generala zauzimanje Staljingrada.

Njemački napad na Staljingrad vodio je generalpukovnik Friedrich von Paulus koji je zapovijedao 6. armijom s oko 200.000 do 250.000 ljudi i dijelom 4. tenkovske armije, kao i različitim postrojbama sastavljenim od Rumunja, Finaca i Talijana, a pod njegovim zapovjedništvom bio je i kontingent dragovoljaca iz Hrvatske koji su sačinjavali 369. legionarsku pukovniju.

Otpor preostalih njemačkih i drugih postrojbi koje su se borile s njima prestao je 2. veljače. Zarobljeno je 91.000 Nijemaca i više tisuća vojnika drugih nacionalnosti. Svi su bili krajnje izmoreni, bolesni i gladni. Na zadovoljstvo Sovjeta i zaprepaštenje Trećeg Reicha, zarobljena su i 22 generala. Hitler je bjesnio zbog feldmaršalove predaje i u povjerljivom krugu izjavio da se Paulus 'mogao osloboditi svih muka i uzdići se u vječnost i nacionalnu besmrtnost, no on je radije izabrao odlazak u Moskvu'.

Prema njemačkom dokumentarnom filmu o Staljingradu, više od 11.000 njemačkih i drugih vojnika odbilo je položiti oružje i predati se, vjerujući da je bolje boriti se do smrti, nego polako umirati u sovjetskim logorima. Te su snage nastavile s otporom do početka ožujka 1943. Prema sovjetskim obavještajnim dokumentima prikazanim u dokumentarnom filmu, 2418 njih je poginulo, a 8646 zarobljeno.

Poraz u Staljingradu smatra se prekretnicom rata, dok neki tu prekretnicu vide tek u bitki kod Kurska.

(SB / Tportal)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...