UZBUNA U HRVATSKOJ: Dodikova firma gradit će prugu kod Križevaca?!

Iako je sve u sferi špekulacija, teško je zamisliti da bi takva kompanija bila dobrodošao partner na problematičnom projektu, piše hrvatski Express navodeći kako se iza firme Integral iz Laktaša, koja se povezuje s Dodikom, vuku dugi repovi neraščišćenih afera.

  • Regija

  • 03. Feb. 2018  03. Feb. 2018

  • 0

Konzorcij hrvatskih firmi rade na modernizaciji pruge Dugo Selo - Križevci, ali ovih dana se pojavila nevjerovatna vijest da bi kao jedan od podizvođača mogla doći firma Integral iz Laktaša, inače blisko povezana sa čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom.

Od 2000. godine do 2008. godine Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 miliona KM. Veći dio poslova firma je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu. Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost bila uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci.

Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 miliona KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.

Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset miliona KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavkama BiH. No, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 miliona KM.

U aprilu 2007. godine, vlasnik Integrala, Slobodan Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska kolegica Fatima Fetibegović, tadašnja ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 miliona KM za uređenje interijera zgrade, 14 miliona KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 miliona KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog natječaja.

Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekt koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma. Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralovog kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu.

Tadašnji glavni revizor RS Boško Čeko bio je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobiva poslove.

"Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poenta. Drugi ne mogu dobiti posao."

Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kazao je da je sve poslove dobio putem natječaja jer je uvijek imao najnižu ponudu i da mu niko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kazao je on. “Otišao bi neko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.”

Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove porodice, rodbinu i najbliže partijske suradnike. Stanković, osim što je vlasnik firme "Integral inžinjering" je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvori tvrde da su zapravo Dodikove.

Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS, koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, ispričao je za e-novine da je njegova organizacija podnijela preko 300 prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih suradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za desetine pa i stotine miliona maraka. Džajić je ustvrdio da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu.

"Svi tužioci u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužilačke mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužilaštvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sistem RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatizovanih preduzeća u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljnje rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizovao pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužilaštvo zbog toga ne smije reagovati", kaže Borko Džajić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...