KOMŠIĆ BI ODUSTAO OD KANDIDATURE POD JEDNIM USLOVOM: Pročitajte kako bi se biralo Predsjedništvo po tzv. Aprilskom paketu

Željko Komšić izjavio je da bi pod određenim uslovima odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Odgovarajući na pitanje ima li nešto zbog čega bi mogao odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH - Željko Komšić je odgovorio potvrdno- "ako bi se usvojio Aprilski paket ustavnih promjena"!

  • Politika

  • 03. Feb. 2018  03. Feb. 2018

  • 3

- Evo, da promijenimo Ustav i da prihvatimo sve ono što je napisano, kada je riječ o Domu naroda i o Predsjedništvu, u skladu s Aprilskim paketom. Dakle, te odredbe koje se tiču uloge Doma naroda i izbora Predsjedništva u Predstavničkom domu na nivou BiH, ja sam spreman da kažem – gotovo je, ja se povlačim potpuno, rekao je Komšić.

Dodao je da postoji ta varijanta, ali da mora stajati sve ono što piše u Aprilskom paketu od prvog do zadnjeg slova što se tiče Doma naroda i izbora Predsjedništva BiH.

- Ako se to desi ja sam spreman da se potpuno povučem iz političkog života, da nikom više ne smetam, da zaborave na mene. Neka usvoje odredbe iz Aprilskog paketa koje se tiču Doma naroda i izbora Predsjedništva, ja zaista više neću nikome smetati. Ne bih tada uopće osjećao potrebu da se nalazim u političkoj areni, jer mi je na vrh glave, rekao je Komšić.

Dodao je da ima i druga varijanta koju je prenio predstavnicima međunarodne zajednice na nedavnom sastanku.

- Ako neće ovo, promijenite Ustav i birajte jednog predsjednika u Parlamentu, ja ću se odmah povući, rekao je Komšić.

U nastavku teksta „Slobodna Bosna“ donosi izvorni prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH kako je to bilo predloženo Aprilskim paketom ustavnih primjena. Riječ je o tzv. posrednom izboru članova Predsjedništva BiH, a to zapravo znači da članove Predsjedništva BiH ne bi birali građani, nego zastupnici i poslanici u Parlamentu BiH iz svojih redova.

Aprilski paket ustavnih promjena, predložen 2006. godine, nije dobio potreban broj glasova u Parlamentu BiH, pri čemu su dvije stranke - SBiH i HDZ 1990.- odigrale ključnu ulogu u njegovom rušenju.

No, neka rješenja iz Aprilskog paketa i danas su aktuelna i nije isključeno da se ponovo nađu pred zastupnicima Parlamenta BiH. To se prije svega odnosi na posredni izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi se napokon riješila presuda Evropskog suda za ljudska prava u poznatom slučaju Sejdić-Finci.

Evo kako je to bilo zamišljeno i predlagano Aprilskim paketom:

Predsjedništvo BiH Bosna i Hercegovina ima Predsjedništvo koje čine jedan predsjednik i dva potpredsjednika.

Predsjednik Predsjedništva BiH je predsjednik Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: predsjednik), a potpredsjednici u Predsjedništvu BiH su potpredsjednici Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: potpredsjednici).

Predsjednik i potpredsjednici ne smiju biti iz istog konstitutivnog naroda.

Izbor i trajanje mandata

a) Kandidati za članove Predsjedništva BiH mogu biti nominirani od 20% članova Doma naroda ili 10% članova Predstavničkog doma. Kandidati će biti direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi mogu podržati nominaciju samo jednog kandidata.

b) Klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda većinom glasova svakog kluba na osnovu nominiranih prijedloga biraju po jednog kandidata što čini listu s tri kandidata.

c) Lista s tri predložena kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Bosne i Hercegovine upućuje se Predstavničkom domu na potvrđivanje.

d) Lista mora sadržavati najmanje po jednog člana Predsjedništva BiH iz svakog entiteta i najviše po jednog člana Predsjedništva BiH iz svakog naroda.

e) Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine i mogu biti birani na još jedan uzastopni mandat.

f) Izbor predsjednika rotacijom ili na drugi način odredit će Parlamentarna skupština BiH.

g) Prije preuzimanja dužnosti članovi Predsjedništva BiH moraju položiti službenu zakletvu u skladu sa zakonom.

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...