NERAZUMNA OPSTRUKCIJA MANJEG ENTITETA: RS insistira na "svojim" podacima popisa stanovništva koje ne priznaje ni BiH ni EU!

Različiti podaci popisa stanovništva sa nivoa BiH i Republike Srpske mogli bi izazvati probleme u pripremi narednih parlamentarnih izbora u BiH.

  • Društvo

  • 03. Feb. 2018  03. Feb. 2018

  • 3

Centralna izborna komisija BiH traži da, prilikom izbora članova lokalnih izbornih komisija, opštinske vlasti primjenjuju državne rezultate popisa, koje Republika Srpska ne priznaje. Navode da iza sebe imaju pravosnažna rješenja Suda BiH, koja su potvrdila rešenja CIK da se koriste zadnji podaci popisa stanovništva iz 2013. objavljeni u Službenom glasniku BiH.

– Postupkom imenovanja članova izborne komisije nadležni organ je dužan rukovoditi se odredbom člana Izbornog zakona BiH koji se odnosi na nacionalni i polni sastav izborne komisije. Na nacionalni sastav primjenjuju se rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine – navode u CIK-u.

To praktično znači da opštine u Republici Srpskoj trebaju koristiti rezultate popisa Agencije za statistiku BiH, a ne one koji je utvrdio Zavod za statistiku Republike Srpske, piše Blic.

.

Član radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović kaže da je logično da se u RS koriste podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku. Smatra da su se članovi CIK ovim uputstvom opštinama upustili u rješavanje političkih pitanja.

- Ovo treba da se problematizuje u NS RS, dok bi CIK trebalo da se bavi drugim pitanjima iz svoje nadležnosti kao što je sređivanje biračkih lista kako bi se zaustavile manipulacije – poručuje on.

Predsjednici skupština opština sa kojima je razgovarao „EuroBlic“ očekuje određni stav sa nivoa RS, jer oni predlažu imenovanje članova opštinskih izbornih komisija te im nije jasno kako da se odrede.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić kaže da se odluke NS RS o nepriznavanju popisa BiH treba da poštuju.

- Potreban je generalni stav iz NS RS, koji bi mogli primjenjivati sve lokalne zajednice – smatra Čudić.

Osim CIK-a, rezultate popisa stanovništva na kojim insistira RS. ne priznaje ni Evropska unija.

Jedini rezultati koji mogu biti prihvaćeni u okviru odgovora na Upitnik Evropske komisije su oni koje je objavila Agencija za statistiku BiH, kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

- Rezultati koje je objavila Agencija za statistiku BiH su verifikovali Eurostat i Evropska komisija. Vlada RS-a je čak podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći da se ponište rezultati popisa, ali Ustavni sud je odbacio tu apelaciju, čime je potvrđena validnost i zakonitost naših podataka. Pravno je nemoguće da u sistemu budu podaci Zavoda za statistiku RS-a i oni nemaju nikakav pravni učinak – kazao je Fatić.

Prema njegovim riječima, Zavod za statistiku RS-a je na nezakonit način objavio rezultate popisa stanovništva.

- Meni je nejasno kako ti podaci uopće mogu biti upućeni u Evropsku komisiju, jer su oni nelegalno objavili te rezultate. Nisu imali pravno uporište za njihovu objavu, niti su imali bazu podataka kada su ih objavili. Nepoznato je kako su uopće došli do podataka na osnovu kojih su ih objavili. Mi smo im, na osnovu ranije sklopljenog sporazuma, proslijedili bazu podataka sa popisa stanovništva, u skladu sa svim zahtjevima zaštite podataka, ali se to desilo tek nakon što su oni objavili svoje rezultate – istakao je Fatić.

Stavovi, koje je iznio Fatić, potvrđeni su i u Delegaciji EU-a u našoj zemlji.

- Što se tiče popisa iz 2013. godine, Evropska unija slijedi zaključke Međunarodne posmatračke misije kojom je predsjedavao Statistički ured Evropske komisije (Eurostat). Ova misija je zaključila da je popis u BiH u cjelini obavljen u skladu sa zakonom BiH, kao i evropskim i međunarodnim standardima – kazala je portparolka Jamila Milović-Halilović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...