VANREDNA PRESS KONFERENCIJA: Borenović optužio vlast u RS-u za „ekonomski zločin“

Zbog ovih odluka entitetske vlade, građani RS će, kaže, ako se uzmu u obzir kamate, morati da vrate 1,2 milijarde KM

  • Društvo

  • 03. Feb. 2018  03. Feb. 2018

  • 0

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović nazvao je danas „ekonomskim zločinom“ odluke Vlade Republike Srpske o novim zaduženjima i garancijama u iznosu od 950 miliona KM, koje je po hitnom postupku predložila za razmatranje na sjednici Narodne skupštine 6. februara.

Zbog ovih odluka entitetske vlade, građani RS će, kaže, ako se uzmu u obzir kamate, morati da vrate 1,2 milijarde KM.

„Ovo je alarm“, rekao je Borenović na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kritikovao je i štura objašnjenja predloženih odluka Vlade RS-a o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od čak 750 miliona KM te odluke o zaduženju RS za autoput Banja Luka - Doboj i za projekt restrukturiranja „Željeznica RS“ u ukupnom iznosu od 191,1 miliona KM.

„Sve je sadržano na jednoj stranici, u nekoliko rečenica. I još je skandaloznije da vlast priznaje da je stanje po osnovu kreditnih zaduženja, po osnovu izdatih garancija, institucijama koje ne mogu da vraćaju te kredite, na kraju prošle godine bilo 313 miliona KM“, rekao je Borenović.

Tvrdi da je nevjerovatno da je Vlada u svega dvije rečenice navela šta je to ekonomska opravdanost za ove odluke.

Odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturiranja „Željeznica RS“ predviđeno je zaduženje RS od 51,3 miliona, dok je odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj predviđeno zaduženje RS od 47 miliona eura.

Također, Vlada je u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku uputila i odluku o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godinu, a kojom je predviđeni iznos garancija u iznosu od 750 miliona KM, s tim da ukupna izloženost RS po izdatim garancijama ne može biti veća od ostvarenog BDP-a u tekućoj godini.

Garancija je potencijalna obaveza RS, koja postaje stvarna u slučaju kada zajmoprimac nije izvršio otplatu obaveze, za koju je RS garantovala, djelimično ili u potpunosti i ako su ispunjeni uslovi iz garancije.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...