EMIR ZLATAR: Deklaracija je u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima; predstavićemo je Wigemarku i Inzku

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH, Srpsko građansko vijeće-PzR u BiH, ANI Krug 99, HKD Napredak, MDD Merhamet, La Benevolencija, BZK Preporod, Društvo za ugrožene narode - Sekcija u BiH i Vijeće nacionalnim manjina FBIH - potpisnici su Deklaracije o građanskoj Bosni i Hercegovini.

  • Društvo

  • 04. Feb. 2018  04. Feb. 2018

  • 1

Deklaracija je, kako navode, izraz zajedničkih opredjeljenja kakvu Bosnu i Hercegovinu žele, te za kakvu će se državu zalagati i demokratski boriti.

O deklaraciji za Vijesti.ba govorio je Emir Zlatar Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

On ističe da je ponuđen jedan koncept u kojem nacionalno ne derogira građansko.

"Građanski princip podrazumijeva da smo svi koji živimo u Bosni i Hercegovini prije svega građani. Postojeće političko uređenje i elite koje vladaju su nametnule jedan koncept iz kojeg se ne vidi izlaz", kaže Zlatar.

U kontekstu poštivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini bi trebalo, smatra Zlatar, da važi princip jedan čovjek - jedan glas i mi to isto želimo u Bosni i Hercegovini, dodaje.

Navodi da se nacionalni koncept koji je uspostavljen još u ZAVNOBIH-u zloupotrebljava i koristi za konflikte, te služi kao sredstvo borbe za vlast i upravljanje javnim resursima, međutim ako nema invidualnih ljudskih prava, nesuvislo je govoriti o nacionalnim pravima.

Naglašava da je građanski model baziran na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, i da se taj model ne želi primijeniti u BiH jer vlast ne želi da odustaje od svoje pozicije moći.

Dodao je i to da će Deklaracija biti predstavljena Uredu Visokog predstavnika i predstavniku EU u BiH Larsu Gunaru Wigmarku.

"Sve političke stranke su potpisale zajedničku izjavu da se priključe EU. Kako je moguće, to će biti prvo naše pitanje predstavnicima EU u BiH, da Evropska unija uopće zaprimi aplikaciju BiH za članstvo u EU a da istovremeno Bosna i Hercegovina nije izvršila presudu Evropskog suda za ljudska prava", kaže Zlatar.

Dodaje da je očigledno da politika Evropske unije polako odstupa od deklariranih principa koji se primjenjuju u svakoj od zemalja članica EU.

"Kako to da za BiH ne vrijede isti nego dvostruki standardi. Međutim, ako oni podrže ovu Deklaraciju i ako izvrše javni pritisak, pa neka i kažu da ne možemo podnijeti aplikaciju, da vidimo kako će građani BiH reagovati", rekao je Zlatar.

On smatra da se uopće ne može pristupiti pregovorima dok se ne provedu presude Evropskog suda za ljudska prava, jer BiH treba standarde i principe koji važe u svakoj od članica EU.

Zaključio je da Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju može ući samo kao građanska država, poštivajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, što u suštini znači građanski koncept.

(vijesti.ba/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...